На Франківщині суд звільнив від покарання ВІЛ-інфікованого чоловіка


Калуський міськрайонний суд виніс вирок у справі про обвинувачення неодноразово судимого інваліда першої групи, який незаконно зберігав чималу кількість наркотиків, які, як встановило слідство, знайшов. Спочатку у мікрорайоні Височанка, а потім — у підвалі однієї з багатоповерхівок міста.

Згідно з матеріалами справи, калушанин на смітнику у мікрорайоні Височанка знайшов поліетиленовий пакет з речовиною рослинного походження зеленого кольору. Як з’ясувалося, це була макова солома. Її загальна кількість у висушеному стані — 184,84 грама, пишуть Вікна.

Але через деякий час калушанину «пощастило» ще раз: на початку літа 2014 року у підвалі будинку, в якому він проживає, знайшов капсули та ампули із написом «Трамадол». Загалом було 59 капсул по 50 мг кожна із порошкоподібною речовиною, загальною кількістю 2,95 грама, та ще 4 ампули з написом “Трамадол 5% 2 мл”, які містять наркотичний засіб, у кількості 0,4 грама. Обіг трамадолу — обмежений. Калушанин же наполягав, що наркотики він знайшов.

Усвідомлюючи, що вказана речовина є наркотичним засобом — маковою соломою, а в ампулах міститься наркотичний засіб, чоловік привласнив їх та відніс на зберігання за місцем свого фактичного проживання.

2 липня 2014 року під час обшуку у його кімнаті працівники міліції виявили та вилучили наркотики.

Обвинувачений у судовому засіданні вину у пред’явленому обвинуваченні визнав повністю. Розкаявся у вчиненому.

Дії калушанина суд кваліфікував за ч.2 ст.309 КК України — незаконне зберігання наркотичних засобів без мети збуту особою, яка раніше вчиняла схожий злочин.

Призначаючи покарання, суд врахував, що чоловіка позитивно характеризували за місцем проживання. З’ясувалося також, що він тяжко хворіє, перебуває на диспансерному обліку в ОНД ще з грудня 2007 року, що підтверджується відповідними довідками. На даний час йому поставлено діагноз: ВІЛ-інфекція клінічна стадія ІІІ- Б кандидоз носоглотки, хронічний вірусний мікст- гепатит В,С з помірно вираженою активністю. Окрім того, у чоловіка — важке матеріальне становище, а він ще і доглядає за психічнохворим братом.

Обставин, які обтяжують покарання, суд не знайшов.

Враховуючи все це, суд вирішив призначити покарання у вигляді двох років позбавлення волі і звільнити чоловіка від відбування покарання з іспитовим строком випробування один рік.

З нього буде стягнуто судові витрати по справі — 1229,80 гривні за проведення експертизи наркотичних засобів в дохід держави. Наркотики — знищено.