На комісії облради пересварились через приміщення Надвірнянського ліцею


Під час засідання комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку в зал прийшли підприємці з Надвірної і почали вимагати, щоб депутати вирішили їх питання оренди.

Як зауважив голова комісії, це питання розглядали вже кілька разів і на засіданні комісії і на сесії облради, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

“Юридичні служби облради пропонують механізм вирішення, але окремих підприємців такий спосіб не влаштовує. Є позови до суду. Але мене насторожує той факт, що є звернення від керівника фракції “Волі”. Зокрема депутат Ольга Федишин просить розглянути 29 листопада на засіданні комісії звернення орендарів "щодо визнання факту покращення технічого стану орендованих приміщень", - зачитав голова комісії Остап Дзеса. 

Дзеса зауважив, що після визнання факту покращення, орендарі зможуть приватизувати приміщення. Тож це рішення незаконне ,адже освітні заклади не підлягають приватизації.

У свою чергу начальник управління об'єктами спільної власності територіальних громад області Василь Даниш зауважив, що дозволів на вчинення покращень підприємцям не давали.

"В умовах договору оренди було прописано, що не здійснювати невід'ємні покращення без дозволу власника. Вони це зробили. Ми закрили очі на порушення договору оренди, але узаконити порушення не можемо", - пояснив ситуацію заступник голови облради Василь Гладій.

Тоді в зал зайшли 20 підприємці разом з депутатами від "Волі". Підприємці заявили, що зробили ремонти в орендованих приміщеннях військово-спортивного ліцею в Надвірні, аже там були жахливі умови.

"У нас є висновки архбудконтролю про те, що приміщення в аварійному стані. Вони сказали, або зробити ремонти, або виселятись. А тепер через ремонти нам підвищили орендну плату", - поскаржились люди.

Члени комісії пояснили, що якби вони отримали дозвіл на роботи від облради, то зараз не було б проблем. На це підприємці заявили, що у них був усний дозвіл. Проте голова комісії зауважив, що такого не буває і треба документ.

Щоб врегулювати ситуацію комісія запропонувала доручити управлінню власності об'єктами спільної власності територіальних громад опрацювати питання з усіма зацікавленими сторонами, розробити проект рішення в правовому полі і винести питання оренди на засідання сесії.

Втім підприємцям ця ідея не сподобалась і почалась гаряча словесна перепалка. Ситуацію "підігріла" депутат Надвірнянської ради від "Волі" Тетяна Пришляк заявила, що це питання мали вже давно вирішити на користь підприємців.

У свою чергу голова фракції "Свобода" в облраді Михайло Королик висловив думку, що "волівців" вирішила таким чином попіаритись.

"Вони маніпулюють і обманюють людей, щоб зробити собі картинку. Жоден депутат не буде голосувати за їх варіант рішення, адже воно протизаконне. Це ж кримінальна відповідальність", -  підкреслює Королик.

Після тривалої суперечки підприємці все ж погодились на той варіант вирішення питання, що запропонувала комісія. Зокрема, буде створена робоча група з їх представників, юристів та працівників управління на чолі з заступником голови облради, яка напрацює проект рішення щодо оренди, який би мав задовільнити всі сторони. Опісля документ винесуть на розгляд сесії.

"Ще раз наголошую, що йдеться тільки про зниження орендної ставки, але в жодному разі не про визнання факту покращення і можливості подальшої приватизації", - підсумував заступник голови облради Гладій.