На Прикарпатті подорожчали продукти


За даними Державної служби статистики, ціни на споживчому ринку в червні порівняно з попереднім місяцем в Україні зросли на 1,6%, з початку року – на 7,9%. Натомість на Прикарпатті – на 1,4% та 8,5% відповідно.

Про це повідомляє головне управління статистики в Івано-Франківській області.

Приріст споживчих цін у червні зафіксовано в усіх регіонах країни: від 0,9–1,5% у Херсонській, Чернівецькій, Харківській, Миколаївській, Тернопільській, Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Івано-Франківській, Чернігівській, Київській, Кіровоградській до 1,6–2,0% у Житомирській, Рівненській, Хмельницькій, м.Києві, Донецькій, Закарпатській, Луганській, Одеській, Сумській, Черкаській, Вінницькій, Львівській та Полтавській областях.

На споживчому ринку області в червні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,9%. Найбільше (на 19,9–9,7%) подорожчали яйця, овочі та фрукти. На 5,6–0,9% підвищилися ціни на м’ясо та м’ясопродукти, сало, рибу та продукти з риби, масло, хліб, цукор. Водночас на 3,6–1,5% подешевшали крупи гречані, молоко, сири та сметана.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 2,4%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 4,8%, на алкогольні напої – на 0,7%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,6% відбулося головним чином за рахунок підвищення тарифів на каналізацію на 12,9% та водопостачання – на 9,6%.

Зниження цін на транспорт у цілому на 0,1% в основному спричинено здешевленням палива та мастил на 0,7%. Разом з тим відбулося подорожчання перевезень залізничним пасажирським транспортом на 3,2%.