Начальника прикарпатської рибінспекції звинувачують у корупції


Навколо Івано-Франківськрибоохорони розгорнувся скандал. Працівники Управління звинувачують керівника у корупційних схемах, а той, у свою чергу, стверджує, що справа у його підлеглих-хабарниках, які «ламають комедію», аби відвернути від себе увагу та уникнути відповідальності.

Інспектори проти керівників

Першим почав завідувач сектору оперативної роботи Івано-Франківськрибоохорони Любомир Стрембіцький. Він звернувся до місцевої громади із претензіями до роботи свого керівника Володимира Викалюка. Претензії такі: бездіяльність і доведення рибінспекції до ганебного стану; суттєва нестача паливно-мастильних матеріалів; відсутність вогнепальної зброї в інспекторів, що суперечить чинному законодавству; несправедливий перерозподіл заробітної плати і премій на користь керівництва; моральний тиск у тому, що проти Стрембіцького начебто відкрите кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень.

Начальник Івано-Франківськрибоохорони Володимир Викалюк відреагував оперативно і надіслав на адреси місцевих ЗМІ лист, у якому спростовував звинувачення і пояснював мотивацію свого підлеглого.

Керівник запевнив, що така ситуація виникла через надходження матеріалів щодо здирництва та отримання хабарів Стрембіцьким у браконьєрів та спроби очолити браконьєрів на Бурштинській водоймі з наступною їх легалізацією під виглядом «інвесторів».

«Для недопущення висвітлення цих фактів та уникнення відповідальності Стрембіцький Л.С. вирішив очорнити керівництво Управління та дестабілізувати його роботу, організувавши спроби захоплення Управління з метою проведення «смітникової» люстрації щодо керівництва, при цьому за допомогою ЗМІ висловив низку безпідставних звинувачень на адресу керівництва», – написав Викалюк.

Основні претензії

Попри те, що Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства не підпорядковується ОДА, «корупційні розбірки» в місцевій рибінспекції вирішував 18 травня очільник Івано-Франківської області Олег Гончарук. Громадські активісти та працівники рибінспекції звернулися до голови ОДА із тим, що з начальником установи неможливо зустрітися.

Гончарук ініціював зустріч із керівником рибінспекції та незадоволеною громадою, аби провести конструктивний діалог.

Уже на початку зустрічі заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА Іван Андріїшин поінформував, що робота місцевої рибінспекції є незадовільною.

Олега Гончарука здивував великий розрив між заробітними платами керівництва і працівників. Окрім цього, управління укомплектоване інспекторським складом лише на 50% (10 інспекторів), а це сприятлива нива для браконьєрів. Також очільник області згадав про відсутність паливно-мастильних матеріалів та холодильної установки, без яких неможлива ефективна робота рибінспекції.

Винен Київ

Начальник Івано-Франківськрибоохорони Володимир Викалюк в усьому посилався на рішення з Києва: «Оплата праці керівництва та інспекторського складу визначається згідно з посадово-штатним розписом, який складається Державним агентством рибного господарства України та затверджується Міністерством аграрної політики та продовольства України, тому керівництво Управління не може розподіляти заробітну плату на свій розсуд. А великі премії сформовані завдяки тому, що в мене удвічі більший оклад, ніж у решти, і також є вислуга років». 

Звинувачення у зловживанні коштами на придбання паливно-мастильних матеріалів, ремонту техніки тощо Викалюк спростував відсутністю фінансування з центрального бюджету.

Один із представників Івано-Франківської міської спілки ветеранів Афганістану припустив, що начальнику рибінспекції вигідно недоукомплектовувати штат працівників. Мовляв, гроші, які Державне агентство рибного господарства України виділяє на незаймані посади, Викалюк перерозподіляє на премії керівному складу.

Громадські активісти нагадали начальнику рибінспекції про його минулу роботу в КДБ та Комуністичній партії, при цьому запропонувавши Викалюку добровільно написати заяву на звільнення. Тим паче, питання про його люстрацію місцева Самооборона порушувала ще рік тому.

На що Олег Гончарук пообіцяв: якщо керівник не проходить люстрацію, він однозначно буде звільнений, незалежно від рангу. «Особисто я не бачу доцільності вашого перебування на цій посаді», – заявив очільник ОДА Володимиру Викалюку.

Домовилися?

Загалом, голова області обурився, чому начальник Івано-Франківськрибоохорони до цього часу замовчував усі проблеми, що були в структурі, та не йшов на діалог зі своїми працівниками і громадою. Олег Гончарук рекомендував начальнику рибінспекції створити громадську раду при управлінні, аби нейтралізувати дисонанс між керівниками і працівниками.

Зрештою, вирішили, що Володимир Викалюк опрацює всі порушені питання і до кінця тижня відбудеться повторна зустріч. Тим паче, конфлікт набув великого розголосу, і, як наслідок, в управління приїжджає комплексна перевірка з Держрибагентства, яка вивчить детально його роботу та претензії, висловлені Любомиром Стрембіцьким.