Нацкомісія ввела щомісячну абонплату за газ


Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і компослуг, затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні комісії у вівторок, 28 березня, повідомляє прес-служба НКРЕКП, передає Укрінформ

Плату з 1 квітня будуть платити споживачі щомісяця, незалежно від фактичного обсягу споживання. Абонплата буде нараховуватися на підставі приєднаної потужності кожного споживача (відповідно до типу газового лічильника).

Відповідно до рішення комісії, з 1 квітня споживачам буде нараховуватися плата за газ, як товар (4942 грн за тисячу кубометрів плюс гранична торгівельна націнка газопостачальної компанії, яка становить 3,2%), а також окремо абонплата за користування приєднаними потужностями. В тариф будуть закладені витрати ПАТ "Укртрансгаз" на транспортування газу, що становить приблизно 23% в загальній структурі.

Відповідно до даних НКРЕКП, побутові споживачі будуть платити значно менше, ніж промислові. Для прикладу, населення платитиме ПАТ "Житомиргаз" 1,91 коп. за 1 кубометр на годину (без ПДВ), а промисловість уже 5,23 коп.

Разом з тим, промислові і побутові споживачі ПАТ "Київгаз" будуть платити однакову ціну - 1,27 коп. за 1 кубометр на годину (без ПДВ). Очікується, що протягом трьох років тарифи для населення і промисловості будуть вирівняні.

Як повідомлялося, за оцінкою НАК "Нафтогаз України" після встановлення плати за користування приєднаними потужностями кінцева ціна газу для споживачів може вирости.