«Народний фронт» – команда, яка створює складні часи для українців


«Сильна команда для складних часів» – саме з таким дещо загадковим, але претензійно-самовпевненим гаслом Арсеній Яценюк і його політична сила «Народний фронт» ішли на вибори восени 2014 року.

Ця «сильна команда» справді здобула перемогу і владу, а її лідер очолив Кабмін. Проте результати діяльності «Народного фронту» змушують модифікувати передвиборне гасло на більш відповідне реаліям.

Аналізуючи роботу Арсенія Яценюка і його команди, можна впевнено сказати, що її основним призначенням стало створення складних часів для українців. Цю функцію «Народний фронт» виконує успішно й ефективно. Настільки ефективно, що громадяни зрозуміли справжній (а не рекламно-піарний) зміст тези про складні часи.

Так сталося, що українці вкотре довірили владу політикам, які неспроможні адекватно реагувати на виклики сучасності. Зате спроможні створювати проблеми для громадян, завалювати реформи, покривати корупцію, доводити інфляцію до одного з найвищих рівнів у світі, знецінювати національну валюту. І, звісно, робити життя ще складнішим. Команда «Народного фронту» успішно справляється з усіма окресленими напрямами.

«Народний фронт» і складні часи стали синонімами. Завдяки Арсенію Яценюку, його міністрам і посадовцям українці змогли здійснити подорож у часі та пригадати 1990-ті роки. «Досягнення» Кабміну Яценюка більш ніж вагомі.

За перший квартал 2015 року ВВП України скоротився на 17,6%, порівняно з першим кварталом 2014-го. За чотири місяці нинішнього року індекс промислової продукції скоротився на 21,5%, порівняно з аналогічним періодом 2014-го. З січня по травень обсяги будівництва впали на 31,2%, агропромисловості – на 5,4%, пасажирських перевезень – на 11,3%. Роздрібна торгівля скоротилася на 24,7%.

Офіційна інфляція з початку року становила 40,1%, а якщо порівнювати з травнем минулого року, досягла майже 60%. Сума невиплаченої зарплати на 1 травня становила 1,49 млрд грн. У квітні, порівняно з березнем 2015 року, реальна зарплата скоротилася на 9,2%. А якщо порівнювати квітень цього року з квітнем минулого року, то падіння реальної зарплати становило 29,6%.

Ці цифри свідчать про поглиблення і прискорення негативних тенденцій в економіці. Адже 2014 року ВВП України впав на 6,8%, промисловість скоротилася на 10,1%, а інфляція становила 24,9%.

Через відсутність реформ, які палко обіцяв Яценюк і його соратники, Україна, за винятком вузьких прошарків населення, стрімко біднішає. Фактично, що довше при владі перебуває «сильна команда для складних часів», то складніші часи настають для України.

За даними Всесвітнього банку, Україна за доходами на душу населення є біднішою за Індонезію, Шрі-Ланку, Намібію, Албанію, Сурінам, Коста-Рику, Барбадос, Габон, Ліван. Є всі шанси, що цього року під «мудрим» керівництвом Арсенія Петровича і його потужної команди ускладнювачів життя наша держава скотиться значно нижче.

За трохи більш ніж рік перебування при виконавчій владі лідера «Народного фронту» мінімальні зарплати і пенсії перестали відповідати реальному прожитковому мінімуму, як це було раніше. Як відомо, уряд Яценюка заморозив зростання зарплат і пенсій, чого не скажеш про унікальний ріст цін і тарифів.

19 червня Міністерство соціальної політики України, відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум», повідомило, що фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах травня 2015 року в розрахунку на місяць на одну особу становив 2466 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 2629 грн), для дітей віком до 6 років – 2356 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 2858 грн, для працездатних осіб – 2580 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 2863 грн), для осіб, які втратили працездатність, – 2055 гривень. Між тим, мінімальна зарплата в нас, як відомо, залишається на позначці 1218 гривень, а мінімальна пенсія – 949 гривень, що більш як удвічі нижче від реального прожиткового мінімуму.

Швидке зубожіння широких верств українців у період урядування Яценюка і його команди «Народного фронту» за підтримки інших членів коаліції оцінили й на міжнародному рівні. За інформацією ООН, близько 80% громадян нашої країни опинилися за межею бідності. Це означає, що вони живуть не більше як на 5 доларів (близько 110 гривень) на день.

Звісно, падіння економіки має дно. І коли вона остаточно скотиться до рівня африканських країн, Яценюк гордо заявить: економіка припинила падіння, починається відновлення. Про те, що за цей час українці стали біднішими в кілька разів, прем’єр мовчатиме. І приписуватиме уповільнення інфляції та темпів падіння ВВП до своїх заслуг, хоча насправді його заслуги полягають у тому, що Яценюку вдалося досягти визначних відсотків скорочення макроекономічних показників у XXI столітті.

На цьому тлі знущально виглядають гасла «Народного фронту» про те, що «Арсенію Яценюку вдалося втримати економічну стабільність і він показав таку ефективність, що йому немає альтернативи на посаді прем’єра».

Економічні реформи, боротьба з корупцією, громадський контроль влади, радикальне зменшення податків і створення максимально сприятливого інвестиційного середовища – усі ці завдання команда «Народного фронту» наразі успішно провалила. Й ознак того, що під проводом Арсенія Яценюка на Україну чекають вагомі зрушення та ліквідація кланово-олігархічної моделі економіки, не помітно.

Петро Герасименко, «Вголос»