Навіть один день "свята живота" може спричинити діабет 2-го типу – вчені


Навіть один день неправильного харчування може збільшити ризик виникнення цукрового діабету 2-го типу.

Про це попереджають вчені Університету Лоуборо, пише УП.Життя з посиланням на The Daily Mail.

Досліди провели на 15 здорових дорослих, які зголосилися на один день сісти на високоенергетичну "дієту", яка зокрема включала ковбаси, бекон, смажені яйця, сир, гамбургери з ягнятиною, сирний кекс та цукристий напій.

Результати показують, що лише один день харчування з високим вмістом жирів дієти значно підвищує рівень глюкози в крові людей і зменшує їх чутливість до інсуліну.Вони пройшли тест на рівень глюкози, жирних кислот, а також чутливість до інсуліну до та після прийому цієї їжі.

Як підвищений рівень цукру в крові, так і зниження чутливості до інсуліну пов'язані з діабетом 2 типу.

 

Погана чутливість до інсуліну також пов'язана з пошкодженням кровоносних судин, серцевими захворюваннями, ожирінням, високим кров'яним тиском і навіть деякими видами раку.

"Ми повинні усвідомлювати, що ми їмо, і як це впливає на наше здоров'я", – зазначає доктор Карл Хулстон, який очолював дослідження.

"Це важливо, оскільки надлишок цукру може бути токсичним, а стале виробництво підшлунковою залозою інсуліну може призвести до її дисфункції та нездатності виробляти інсулін, коли це необхідно".

Дослідники звертають увагу на те, що важливо не переоцінювати час у відпустці або під час святкування, коли ми схильні дозволяти собі "відрив".

"Наші дані дозволяють припустити, що один день надмірного споживання продукції з високим вмістом жиру є достатнім для погіршення чутливості до інсуліну в цілому в молодих, здорових людей.

Це може мати наслідки для тих, хто страждає на харчові розлади, або тих, хто переїдає під час святкових періодів або під час свят", – уточнив один із авторів дослідження Сіон Паррі.