Одне із комунальних підприємтв Франківська на собі протестує систему держзакупівель ProZorro‎


Сьогодні в Івано-Франківську відбулася презентація антикорупційного пакету реформ для міської ради. До обговорення переваг і недоліків запровадження системи прозоро долучилися міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, депутати міської ради, громадські активісти та експерти.

Міський голова зауважив, що готовий до запровадження системи закупівель, проте не  вважає, що варто поспішити.

"Ми готові розглядати проект узгоджений всіма франківцями, а не тільки присутніми на зустрічі. Ми зацікавлені, щоб місто розвивалося, в цьому напрямку. Проте потрібно зробити все, щоб запровадження цієї системи не було на шкоду якості", - запевнив Марцінків.

У свою чергу Тарас Случик поцікавився у міського голови коли він готовий внести цей проект на розгляд міськради.  Мер пояснив, що це непросте питання і потрібно пройти всю процедуру, провести  громадські слухання.

Після цього координатор зустрічі запропонував усім іншим учасникам дискусії висловити свою думку стосовно доцільності та часу запровадження системи. Думки у більшості зійшлися - запроваджувати варто, але не варто поспішати.

Зокрема,депутат міськради Петро Шкутяк зауважив, що варто нпочути думку начальника одного з управлінь міст, де вже діє ця система стосовно результатів.

"Також важливою є законодавча база де прописано, що з наступного року надпорогові закупівлі є обовязковими для органів місцевого самоврядування. Що ж стосується прозоро, то ми повинні вивчити цю систему. І зараз важливо спробувати проводити надпорогові закупівлі, а вже з наступного року запровадити цю систему, - зазначив Шкутяк.

Натомість активіст Микола Гавриляк вважає, що ця система не приведе до погіршення якості держзакупівель.

"Ця дискусія є правильною. Проте не варто тиснути на міського голову з прийняттям цього рішення, а справді потрібно створити робочу групу і вивчити питання", - підкреслив Гавриляк.

Підприємець Ярослав Яцишин теж виступив за провадження електронної системи держакупівець, які дозволяють зробити діяльність влади більш прозорою. Проте, зауважив, що має ряд запитань до ProZORRo, які потрібно вирішувати на законодавчому рівні.

У підсумку міський голова Руслан Марцінків пообіцяв створити робочу групу і розпорядженням обрати одне комунальне підприємство, на якому запровадять цю систему в тестовому режимі.