«Ол інклюзів» по-прикарпатськи: дешево і… лагідно


Кількість туристів на Івано-Франківщині зросла утричі

Літня спека змушує мимоволі думати про відпочинок, незважаючи на щоразу більш відчутний неспокій у державі. З’являється бажання хоч на деякий час забути про незгоди, поніжитися під сонечком або ж просто відволіктися та  набратись позитивних вражень. Цього року планувати літню відпустку доводиться, зважаючи на невтішні реалії. По-перше, принади Кримського півострова тепер є недосяжними, та й південне морське узбережжя назвати безпечним місцем для відпочинку з дітьми язик не повертається. По-друге, через триразове подорожчання валюти поїхати на море за кордон мало хто собі дозволить. Згідно з опитуваннями соціологів, більшість українців зізнались, що витрачати гроші на відпустку цього року взагалі не збираються, трохи менше готові витратити на літні вакації від 3000 до 5000 грн. 

Чудовою альтернативою кримським курортам стали Карпати. І недорого, і цікаво, і безпечно. Кількість туристів за останні два роки зростає. Начальник відділу туризму ОДА Віталій Передерко каже, що у 2014 році кількість туристів на Прикарпатті становила понад півтора мільйона. Порівняно з 2013 роком – це майже на мільйон більше. На середину 2015 року показник туристичного збору уже дорівнює минулорічному – більше мільйона гривень. 

Ціни порівняно з минулорічними на літній відпочинок суттєво не зросли. Хіба на проїзд та харчування. 

У гори – купатися

Як це не дивно звучить, але на Прикарпатті з'явилися неабиякі конкуренти морським курортам – чи не кожен пристойний готель та база відпочинку мають власні басейни, зону СПА. Інвестори не шкодують грошей на розвиток інфраструктури. Є гори, є ліс, а відтепер – ще й вода. Причому, багато води! Он в Буковелі цього літа відкрився небачений комплекс водних розваг з дивовижним дизайном, аквапарком, басейнами, концертною сценою, яка плаває у велетенському басейні, та навіть зі сніговою кімнатою, де можна буде вскочити в кучугуру серед літа. Вхід на найбільше штучне озеро в Україні коштує 20 грн., оренда шезлонга – 65-85 грн. та 280 грн. у віп-зоні. Теплий пісок, кришталево чиста вода і гірська прохолода приваблюють все більше туристів.   

Гуцульська автентика і європейський сервіс

Родзинкою Прикарпаття є так званий «зелений туризм». «Сьогодні до 800 сільських господарів приймають туристів у своїх садибах. Туристів приваблює зручна система поселення, близькість до природи, співвідношення «ціна» – «якість послуг», гостинність та домашня атмосфера, смачні та корисні страви національної кухні», – говорить Віталій Передерко. Винайняти садибу у Карпатах можна й за 100-200 грн. Можна попроситися переночувати до якоїсь хатинки навіть і за 50 гривень. Обід обійдеться в середньому 50 – 80 грн. Суп грибний коштує 15 грн., бануш – 20 грн., м'ясо «по-гуцульськи» – 35 грн., уха – 27 грн., смажена форель – 70 грн. Для зручності у колибах пропонують комплексні гуцульські обіди з трьох страв за 50 грн., а також випивку власного виробництва – самогон, різні настойки на травах та ягодах, вино, квас тощо.

Найбільш популярними є садиби навколо Яремче та Верховинського району.

У конкурентній боротьбі за клієнтів власники садиб облаштовують обійстя всіма зручностями. Сьогодні вже нікого не дивує наявність автономного опалення у карпатській глибинці, а «фішка» гуцульської садиби – колодязна вода – доставляється у номер по трубах. Розпещеним на турецьких чи єгипетських курортах туристам пропонують якомога більше оригінальних послуг. І тут акцент робиться на поєднанні української автентики з європейським сервісом. Гойдалка, мангал, альтанка, банька чи власний басейн, гра у  настільний теніс, баскетбол, кінні поїздки, велопрогулянки, риболовля форелі з приватного ставка і навіть переправа через озеро на дерев'яному плоті. 

Пофестивалити на повну

Все більш популярним, особливо для молоді, є так зване музично-мистецьке дозвілля. Зараз із фесту на фест можна кочувати горами ціле літо. Ось фестиваль у Шешорах з кількаденного переріс у тижневе арт-поле. Фестивалі бувають музичні, гастрономічні, винні, пивні, етнічні, джазові, одноденні, кількаденні і навіть тижневі. Платні і безкоштовні, розважальні і пізнавальні. Розважальна програма забезпечена – тільки встигай відвідувати всі заходи та майстер-класи. Веселий натовп, музика, шашлики і куліш, вражаюча природа навкруги… Мінусом є спартанські умови проживання – польова кухня, намет, гітаристи у сусідній палатці. Харчування на фестивалях можна організувати по-різному: від «мівіни» та хот-догів до страв, приготовлених на вогнищі. Загалом, маючи 500 грн. у кишені та цікаву компанію можна весело та незабутньо провести час.

Прощавай, цивілізаціє!

З пробудженням національної свідомості в українців все більш популярним стає етно-відпочинок. Це майже той самий «зелений», тільки з меншим комфортом та більшим набором вражень. Особливо полюбляють такі експерименти жителі мегаполісів. Потічок під горою, пічка на дровах, туалет на дворі… А етнічний колорит гуцулів вражає своїм різнобарв’ям. Господарі пропонують на повну відчути весь смак гуцульського колориту. Проживання в автентичній гуцульській хаті, готування їжі в печі, випічка хліба, доїння корів та кіз, стрижка овець, прання вовни, мандрівка в гори, збирання грибів та ягід, мелення муки на жорнах, збивання масла, виготовлення бринзи, ткання килимів тощо.

«Проект має на меті дати можливість максимально відчути себе в природному середовищі гір, провести якийсь час в умовах, в яких жили колись гуцули. Повірте, саме такі моменти залишають найбільше вражень у відпочивальників. Нудно там точно не буває», – каже директор турфірми «Надія» Мар’яна Саків.

Ціна за проживання – приблизно 150-200 грн. за особу з триразовим харчуванням та насиченою етно-програмою. 

Аж дух запирає!

Нині все модніше стає активно проводити відпустку. Мандрівки, подорожі, пригоди. Не просто «тушкою» смажитись на пляжі вдень, а ночі коротати на захмеліло-спітнілих дискотеках, а щось побачити і попробувати нове.

Пропозиція активних турів – різноманітна: це і походи в гори, і сплави по річках на катамаранах чи байдарках, рафтирг, водні лижі, кінні подорожі, велотуризм, скалодром, квадроцикли, пейнтбол та страйкбол, екстрім-парк тощо.
«Наша область перш за все асоціюється з найвищою точкою Карпат – Говерлою. Тому приїжджі туристи вважають за обов’язок підкорити саме цю вершину. Викликають цікавість і вершини Піп Іван та Горгани», – зазначає Мар’яна Саків.

Такий вид відпочинку ідеальний для тих людей, які розглядають відпочинок як зміну виду діяльності. Проте і відпочинком це назвати тяжко – фізична втома гарантована. Проте сплеск адреналіну та небанальні фото – теж.   

На лоні природи   

Якщо коштів катма, а душа і тіло прагнуть передиху, варіантом стане дикий відпочинок. Зекономити тут можна на всьому – поїхати автобусом, жити у наметі, їсти «мівіну». Разом з тим, у Карпатах є багато місць, де відпочинок на лоні природи буде найоптимальнішим варіантом – як з погляду ціни, так і з погляду душевної рівноваги та очищення карми. Забиті пляжі, де на одному квадратному метрі більше людей, як у київському метро у час пік, хамська обслуга, майже цілковита відсутність сервісу, брудне море, вкрите медузами, фекаліями та використаними презервативами – це не відпочинок, а знущання. Альтернатива – віддалене від цивілізації місце, чисте повітря, незаймана природа, спів птахів та шум гірської річки.

Найбільш популярними місцями, де збирають наметові туристи – це водоспад у Маняві, водоспади Шипіт та Гук, гора Сивуля у Гуті, Верховинські полонини тощо. Дешево і повна свобода дій. Хоч співай, плач, кричи. Тільки гори і ти!

Трудоголіки живуть менше за алкоголіків. У цьому жарті, є тільки частина жарту, адже ті, хто регулярно відмовляються від відпустки, збільшують на третину ризик передчасної смерті від інфаркту, інсульту, нервового виснаження та депресії. Ще вони стають більш буркотливі, нетерплячі і провокують сімейні конфлікти. Так що відпустка – річ обов’язкова. І на всякий гаманець є свій відпочинок. Головне, набратись енергії та відновити сили.

П’ять цікавих маєтків, де варто зупинитись:                
 – «Березівська хата» (с. Вижній Березів, Косівський район). Ціна – від 150 грн. за особу;                                                   
 – арт-готель «Викрутаси» (с. Паляниця). Ціна – від 450 грн. за особу;                                                                        
 – готель «Історія» (с. Паляниця). Ціна 250 грн. за особу;                                                                       
– «Файна хата» (с. Делятин). Ціна – від 240 грн.;                
 – відпочинковий комплекс «Карпатський рай». Ціна – 800 грн. за котедж.

Цікавими туристичними маршрутами на Прикарпатті є:                                     
 – гірські – на г. Говерла і г. Піп-Іван, по Чорногірському хребту (від озера Несамовите до озер Марічейка), по Горганах та інші;                                                                               – - водні – Дністровський каньйон, ріки Білий і Чорний Черемош, Прут, Лімниця;                                                
– пішохідні – полонинами Карпат, до Манявського водоспаду;                                                                   
– лижні – ГК «Буковель», г. Кукул та інші;                                   
– автомобільні та велосипедні маршрути, найвідомішим з яких є маршрут «Прикарпатське кільце».

П’ять цікавих місць, які варто відвідати на Прикарпатті:                                                                  
–  місто Яремче (водоспад Гук та сувенірний ринок);                                                                 
–  національний заповідник «Давній Галич»;                                                                                
–  вузькоколійка «Карпатський трамвай» (Долинський, Рожнятівський р-ни);                                                                                                  
–  «сріблясті» водоспади в с. Шешори (Косівський р-н.).            
–  Манявський Скит (Богородчанський р-н.).