Олександр Сич: Аби захистити особисту свободу, потрібно захистити свободу нації


Сьогодні, 19 травня, в Івано-Франківську стартувала VII Всеукраїнська наукова конференція "Cоціяльна політика в теорії і практиці українського націоналізму: історія і сьогодення", присвячена 75-ій річниці УПА.

​Науковці з усієї України та гості із-за кордону в івано-франківській Ратуші представляють своє бачення шляхів розвитку соціальної політики українського націоналізму на сучасному етапі встановлення української держави, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Зокрема, кандидат історичних наук, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич під час доповіді висловив думку, що сьогодні найактуальнішими викликами перед українською нацією є збереження її ідентичності та фізичної демографічної субстанції.

«Європа і світ переживають ренесанс націоналізму. Кожні нові вибори у європейських країнах приносять нові звістки про успіхи правих партій. Дочекались до того, що вибори в Америці виграв Дональд Трамп з гаслом «Америка до американців». В той же час український націоналістичний рух перебуває у кризовому стані. Сьогодні у політиці він посідає місце, яке не відповідає ані внутрішньоукраїнському потенціалу націоналістичного електорату, ані європейським політичним тенденціям. Майже всі сучасні націоналістичні організації демонструють сентиментальне ставлення до найуспішнішої в історії націоналістичної організації – ОУН. Однак сила і вплив ОУН в тому, що її ідеологічно-програмові засади та політична діяльність були спрямовані на вирішення проблем української нації. Натомість представники сучасних націоналістичних структур часто замість того, аби шукати і теоретично обґрунтовувати часові шляхи та методи вирішення актуальних проблем, шукають відповіді у практиці та теоретичній базі класиків українського націоналізму», - підкреслює Олександр Сич.

На думку науковця, сучасний український націоналізм має бути соціально-консервативним. Бо найважливішими факторами, що впливають на сучасний стан української нації, є постколоніальний статус, олігархічний характер організації економічного та державного життя, вплив глобальних процесів, посилення імміграції в Україну та складна демографічна ситуація в ній.

Зокрема, олігархічний фактор є внутрішнім чинником зниження соціальних стандартів життя українців, а зовнішнім – глобалізація. Глобалізаційний фактор не менш вагомо впливає на проблеми збереження національної ідентичності та соціальної політики. Безпосередньо пов'язаний з глобалізаційними процесами є імміграційний фактор. Адже як попереджає Національний інститут стратегічних досліджень, проблема надмірного впливу іммігрантів є прямою загрозою національній безпеці. Його аналітики вказують на низку негативних факторів соціально-економічного характеру - зниження стандартів та якості життя, зростання безробіття, відплив грошових ресурсів у країни походження іммігрантів, насичення нелегальними іммігрантами тіньового сектора економіки та інше.

"Також, на думку аналітиків,  внаслідок надмірного припливу іммігрантів відбувається посилення зовнішнього соціокультурного культурного впливу на українське суспільство, що підвищує ризик його деукраїнізації. Окрім того, наслідком цього процесу може стати загострення міжнаціональних відносин. Зараз імміграцію в Україну уповільнила війна, але після її завершення імміграційні потоки відновляться. Слід підкреслити, всі вищезгадані фактори призвели до загострення демографічної ситуації в Україні. Якщо показники народжуваності, тривалості життя та міграції залишаться незмінними, то за прогнозом МОМ у 2050 році населення України становитиме всього 32 мільйони. За найпесимістичнішими прогнозами ця цифра може опуститись і до рівня 25 мільйонів осіб. Якщо обережні формулювання науковців-демографів перевести на зрозумілу мову політичного прогнозування, то можна прийти до висновків, що активна імміграційна політики для заміщення вимираючого українського населення може частково вирішити економічні проблеми. В той же час вона становитиме загрозу для збереження української національної ідентичності, загострить міжнаціональні відносини у державі та може стати тим вибуховим пристроєм, що зруйнує державу. А після її ліквідації остаточне зникнення загрожуватиме і титульній нації. Для уникнення такого сценарію у майбутньому, слід вже сьгодні питання соціального захисту українців поряд із питанням національної ідентичності зробити головними у програмових засадах організованих структур українського націоналістичного руху", - впевнений голова облради.

Водночас, Олександр Сич зазначає, що необхідна розробка державних програм захисту ідентичності. В тому числі і програми для повернення українців-емігрантів додому.

«Сьогодні ніхто чітко не може сказати скільки мільйонів українців виїхали закордон. Тому очевидно, що соціальна політика всередині держави має бути спрямована на те, щоб українці не виїжджали.Також політика держави має будуватись на тому, щоб повернути їх додому та підтримати закордоном", - впевнений політик.

На запитання колеги-науковця, чи не буде консервативний націоналізм порушувати права людини, Олександр Сич підкреслює, що не варто надавати преференції особистому перед національним. 

"Людина - соціальна істота і не може жити за межами суспільства. Тому треба припинити повторювати помилку лібералів та надавати преференції особистому перед суспільним, національним. Для того, щоб захистити особисту свободу, треба захистити свободу нації. Тому будь-які побоювання, що від захисту національної ідентичності постраждає окрема особа є безпідставні, бо особа завжди була складовою соціуму", - впевнений свободівець.