Олександр Сич: Ми не вміємо обирати, а обравши шанувати владу


В перший день нового року вся Україна відзначає день народження Провідника ОУН Степана Бандери.

Святкові заходи традиційно пройшли на малій батьківщині Провідника в селі Старий Угринів на Калущині.

Як слушно зауважив під час святкового віче голова обласної ради Олександр Сич, нам дуже сьогодні бракує притомного, україноцентричного, мудрого українського проводу на всіх щаблях нашої влади. Нам бракує справжньої еліти.

"Еліта не є покоління людей, яких можна виростити за 10-15 років. Еліта це категорія людей, яких виховують, плекають століттями. Це найкращі, найдостойніші. Не найбагатші і не найзаможніші, а наймудріші, найглибші. В кожному народі їх з-поміж себе вибирають, бережуть, плекають. В нас же еліта винищена за багато сотень років чужоземного поневолення. Лише невеличкі залишки, змогли вберегтися, але ту краплю ми так часто не вміємо берегти. Після смерті кажемо, який величний був В'ячеслав Чорновіл чи Слава Стецько. А до того часу? Або сьогодні в АТО загине наш товариш і ми кажемо: та він же такий був... А чому ми при житті не бачимо, який він великий і жертовний? Ось таких людей з-поміж себе треба вміти побачити і шанувати, не залежно від їх партійної чи релігійної приналежності. Головне, що вони є великі українці і спосіб їхнього мислення побудований перш за все на Україні", - переконаний Олександр Сич.

У своєму виступі голова облради також звернув увагу на те, що Степан Бандера був перш за все державником, а нам сьогодні цього дуже бракує.

"Чому я наголошую, що Степан Бандера державник? Бо нам дуже бракує державницького мислення. Державу треба вміти будувати. Держава це люди, провідники, їх треба вміти обирати і шанувати. За 25 років ми так і не навчилися обирати, а обравши шанувати владу. Якщо ми не вміємо шанувати тих кого обрали, то невже нас будуть шанувати у світі?", -  зауважив свободівець.

Очільник обласної ради також вважає, що в українців за багато років панування інших держав сформувався синдром "чужої влади". І ми настільки звикли, що будь-яка влада чужа, що коли прийшов час і можливість самим формувати владу, сформувавши її все одно вважаємо чужою.

"Подивіться на соціологічні дослідження. Обрали партію чи людину на посаду, рік минув і рейтинги падають до плінтуса. Але ж це ми обирали. Навчімося обирати і обходити різноманітні маніпуляції і обмани. Сформуймо між собою еліту, яка поведе нас і шануймо її. У всіх народів навколо складається враження, що ми не можемо мати власної держави, бо ми не вміємо між собою обрати тих хто нею керує. Бо ми кличемо людей з Грузії, Польщі, ще хто-зна звідки, замість того щоб обрати з-поміж 42 мільйонів українців. Та в нас має бунтувати наша національна гідність. Чому нами знов має хтось керувати? Це що прихована окупація?, - запитав свободівець.

Тому голова обланої ради закликав кожного з нас робити так, як би робив Бандера. І свої дії та дії інших людей, зокрема депутатів, чиновинків, громадських діячів оцінювати через призму чи вони є корисними для держави чи ні.

"Якщо почнемо так робити, то збудуємо міцну, незалежну могутню державу. Перестаньмо вірити, що хтось прийде і нам допоможе, адже ми такі бідні, стажденні і поневолені. Ніхто не принесе нам рай з небес чи з Європи. Ніхто і ніколи. Тільки своєю працею ми збудуємо сильну державу", - завершив Олександр Сич.