Олексій Кайда: Влада перетворила війну на інструмент для стримування українців від протестів


Свободівець Олексій Кайда - людина з величезним досвідом політичної діяльності. Членом "Свободи" він став ще 1993 року. За цей час був депутатом різних рівнів, головою Тернопільської обласної ради, народним депутатом України 7-го скликання, учасником російсько-української війни… Сьогодні обіймає посаду заступника міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

- Останні опитування показали, що іванофранківці задоволені своїм торішнім вибором. За Руслана Марцінківа готові проголосувати понад 40%. Які основні фактори народного визнання спрацювали?

- Українці звикли до того, що невдовзі після виборів наступає розчарування. Люди розчаровуються через те, що політики не виконують обіцянок, які давали у час передвиборчої кампанії. Міський голова Івано-Франківська і його команда намагаються виконувати обіцяне. Дороги ремонтують, тротуари прокладають, відкривають дошкільні навчальні заклади, у школах здійснюють ремонти, облаштовують нові ігрові та спортивні майданчики, сквери, а старі - ремонтують, вулиці освітлюють… Перелічувати позитивні зміни можна дуже довго.

Нещодавно Руслан Марцінків звітував перед городянами про рік своєї діяльності. З текстом звіту можна ознайомитись на сайті міськради. Там не тільки перелік зробленого й започаткованого, там також розміщені численні світлини, аби люди могли оцінити те, що нам вдалося реалізувати протягом року. Але найвагоміші позитивні зміни попереду. У співпраці з українсько-канадським Проектом "Партнерство для розвитку міст" (ПРОМІС) триває робота над розробкою Стратегії розвитку міста Івано-Франківська-2027. До процесу створення цієї стратегії активно долучаються і мешканці нашого міста.

- Відома істина про те, що якою б не була ефективною влада, медіа можуть усе нівелювати своєю критикою. Чи правда, що сьогодні відбуваються медіа-атаки на "Свободу"?

- На превеликий жаль, у ЗМІ регулярно з'являються замовні матеріали проти "Свободи" і міської влади Івано-Франківська. Річ у тому, що ми ділом доводимо свою ефективність, спростовуючи запущений політтехнологами міф про те, що "Свобода" не може бути ефективною у виконавчій владі, нібито в нас слабка економічна програма, бракує господарників і таке інше. Завдяки нашим успіхам рейтинг "Свободи" росте не тільки у тих містах, де маємо своїх мерів, а збільшується підтримка націоналістів загалом по всій країні. Це не подобається політичним конкурентам, а тому вони й використовують активно ЗМІ як інструмент для очорнення. Буває, що публікують матеріали з масою неточностей, перекручувань, а інколи й з відвертою брехнею. До прикладу, нещодавно одне з інтернет-видань поширило інформацію про те, що Марцінків не виконав передвиборну обіцянку про зони Wi-Fi у місті. Після цього міський голова на оперативній нараді показує мапу, на якій позначені відкриті Wi-Fi-зони, що були встановлені протягом року. Брехня спростована, але в когось у пам'яті все ж відклався негатив щодо міської влади.

- Для того, аби ефективно вести діалог з громадою, все ж потрібно співпрацювати і з журналістами…

- Ми насправді відкриті до спілкування з пресою і кожним мешканцем міста, а тому зробили нашу діяльність максимально прозорою. Очільник Івано-Франківська щотижня виходить у прямий ефір на телебаченні. Наголошую - йдеться не про запис програми, а саме про прямий ефір, під час якого кожнісінький мешканець нашого міста може зателефонувати і поставити запитання Русланові Марцінківу, озвучити проблему чи претензію. Через тиждень у тому ж таки прямому ефірі міський голова звітує щодо тих питань, які порушували під час минулого ефіру. Тому люди можуть проаналізувати, наскільки ефективно влада виконує свої обіцянки. Такий рівень прозорості влади в Івано-Франківську є безпрецедентним для України. Я вже мовчу про постійні приймання громадян і те, що мер міста і члени його команди регулярно спілкуються з людьми на вулицях Івано-Франківська, ходять на ринки, їздять у громадському транспорті. Жодні заяви чи листи не зможуть замінити живого спілкування.

Мало того, щовівторка о 8:30 ранку відбувається оперативна нарада, яку проводить міський голова, на якій присутні його заступники, всі начальники управлінь, комунальних підприємств, а також представники ЗМІ і громадськості. Аналогічно на засіданні виконкому можуть бути присутні всі охочі. Руслан Марцінків у прямому ефірі дає доручення своїм заступникам чи начальникам якихось управлінь. Ведеться протокол, у якому записують усі доручення, а тому вже через тиждень і міський голова, і преса, і представники громадськості можуть проаналізувати і зробити для себе висновки про те, наскільки якісно ці доручення виконують. Відкритість і готовність надати ЗМІ будь-яку необхідну інформацію обеззброює наших політичних конкурентів і тих "акул пера", що виконують їхні замовлення. Також така прозорість влади імпонує чесним та об'єктивним журналістам, які хочуть доносити людям факти такими, якими вони є насправді.

- Ви працювали на різних посадах у Львові, Тернополі, тепер - в Івано-Франківську. Чому Львівщина, на Вашу думку, сьогодні не дає такої підтримки "Свободі", як інші дві області Галичини.

- Ми знову повертаємося до теми четвертої влади і її впливу на суспільну думку. 2012 року Львів і Львівщина дали "Свободі" найбільший відсоток підтримки. Саме після тих виборів численні політичні конкуренти сконцентрували усі свої сили для інформаційної атаки на львівську "Свободу". Такої масової інфоатаки прицільно на одну політичну силу доти ще певно не бачила країна. Левова частка атак була спрямована саме на львівських свободівців. Це було планомірне, регулярне поливання брудом "Свободи" для того, щоб зменшити її рейтинг у Львові, який був епіцентром популярності політичної сили. Припускаємо, що аналогічні масовані інформаційні атаки на "Свободу" можуть відбутися напередодні найближчих виборів на Івано-Франківщині чи Тернопільщині.

На пересічного українця нині спрямований величезний потік інформації з різних телеканалів, які нерідко суперечать один одному. Люди вже не знають, кому вірити, а кого остерігатися. Хочу лишень закликати українців, аби вони не вбирали інформацію з телевізора і преси, як губка, а фільтрували увесь той потік публікацій - аналізували прочитане і почуте від журналістів. Не можна дивитись новини настільки ж бездумно, як серіал, до чого нас роками привчало постсовкове телебачення, адже всяка влада прагне, аби люди не аналізували і не робили самостійного рішення. Що освіченішими, перебірливішими і політично грамотнішими будуть українці, то меншим буде вплив олігархічних ЗМІ на суспільну свідомість і вищим буде рейтинг "Свободи", адже соціологія підтверджує, що найвищий рівень освіти мають саме ті виборці, що віддали свій голос за ВО "Свобода".

- Якщо на найближчих парламентських виборах освічені виборці підтримають "Свободу", то чи хотіли б Ви особисто повернутися в парламент?

- Мені вдається бути ефективним і максимально корисним на посаді заступника міського голови Івано-Франківська. Але не приховую того, що я передусім політик. В політиці я вже 27 років, у партії - понад 23 роки. Якщо за мене виборці проголосують - готовий повертатися на роботу в парламент. Хоча фракція "Свободи" перебувала у ВР в опозиції, ми все ж маємо великі досягнення. Вважаю, що й мені вдавалося максимально реалізувати себе в законотворчій діяльності. Лишень за два роки я став автором або співавтором 85 законопроектів. Усі наші передвиборчі гасла - це наші програмові засади. Коли прийшли в парламент, то практично щодо кожного розділу "Програми захисту українців" був написаний законопроект. За жодне голосування в парламенті і за жоден наш законопроект нам не можуть дорікнути. Коли повернемося у ВР великою фракцією, то завдяки численним нашим напрацюванням протягом років існування партії зможемо доволі швидко ухвалити необхідні для країни закони і взяти на себе відповідальність за долю держави. Ми виконуємо те, що обіцяємо, і готові перебувати там, де ми найбільше потрібні.

- Хочу запитати і про той період Вашої біографії, коли були потрібні на фронті…

- Я не служив в армії в молодості, бо був комісований через проблеми зі здоров'ям. Армія мене "наздогнала" в мої 45. Не люблю говорити про те, що довелось побачити на війні, але цей рік на фронті став для мене безцінним досвідом. У звичайному житті рідко маєш можливість пережити настільки екстремальні ситуації. А на війні людина починає розуміти, хто вона насправді. Війна оголює всі найкращі і найгірші риси людини. Сьогодні боляче спостерігати за тим замороженим конфліктом, який забирає життя наших хлопців. Як ветеран цієї війни, добре розумію, що такий перебіг збройного протистояння вигідний теперішньому керівництву Української держави. Це благодатний час для особистого збагачення на контрабанді і розпилюванні воєнного бюджету. Крім того, влада перетворила війну на інструмент для стримування українців від протестів. Мовляв, мало не кожен, хто протестує проти бездарної політики влади є "рукою Москви".

- Вважаєте, що українці готові до масових акцій протесту через зубожіння, несправедливі тарифи і загалом через політику уряду й Президента?

- Не думаю, що народ вийде на вулиці протягом кількох найближчих місяців. Усвідомлюючи загрозу народних протестів, влада вживає превентивні заходи. Згадаймо бодай заяви про ріст мінімалки до 3200 гривень і вельми розрекламовані субсидії, які насправді ж то є інструментом для збагачення олігархічних кланів. Державний апарат створює видимість того, що ситуація не погіршується аж так швидко. Потрібно розуміти й те, що люди виснажені війною, і ще надто свіжою є пам'ять про Революцію Гідності. Масштабні протести мають визрівати певний час, бути рішучими й ефективними, а не простим випуском пари, на що вельми сподівається нинішня влада.

Поштовхом до протесту може стати будь-яка подія: черговий злочинний крок влади, очевидна несправедливість чи насилля з боку силових структур. Думав, що е-декларації стануть таким детонатором. Реакція на статки чиновників вилилась здебільшого в обговорення у соцмережах та на кухнях. І все ж оті е-декларації стануть дровами для потенційного вогнища народного гніву. Цієї зими навряд чи відбуватимуться масштабні повстання. Зрештою, літо і зима, навіть попри те, що ми таки взимку мали дві революції, - це "мертвий" політичний сезон. Активний політичний сезон - це осінь і весна. Осінь влада перебула, але не факт, що зможе перебути ще й весну.

Джерело: ВО "Свобода"