Партія Укроп - це спроба олігарха Коломойського захопити державні нафтопереробні підприємства


Україна не допомагатиме олігархам. Українська влада відмовляються допомагати олігархам. Найбагатша людина країни — Рінат Ахметов — може незабаром втратити монополію на українському ринку електроенергії, а Ігор Коломойський — контроль над державними нафтовими компаніями. Олігархам доводиться самостійно рятувати свій банківський бізнес. Такий стан речей пов'язаний не лише з відсутністю зайвих грошей в казні, але і з суворим контролем з боку західних донорів.Українські олігархи переживають непрості

Смерть засновника групи компаній «Контініум» Ігоря Єремєєва може змінити баланс сил на українському ринку переробки і продажу нафті, пише ГОЛОС-ІНФО. В середині серпня підприємець загинув в лікарні Цюріха після трагічної випадковості — падіння з коня, Еремєєв їх дуже любив.Олігарх володів однією з найбільших роздрібних мереж автозаправних станцій WOG, Херсонським НПЗ, а головне — був головним конкурентом групи компаній «Приват» Ігоря Коломойського. Саме Єремєєв врівноважував ринок і не дозволяв екс-губернаторові Дніпропетровської області взяти галузь під свій контроль.

Наприклад, в 2006 році «Приват» купив належний «Контініуму» Дрогобицький НПЗ після того, як спроба захопити підприємство провалилася. Це говорить про неординарні якості Єремєєва, оскільки менеджери «Привата» вважаються одними з найдосвідченіших в країні учасників корпоративних конфліктів.Це свого часу відчула на собі британська компанія ТНК-ВР.В кінці 2006 року співвласник групи «Приват» Геннадій Боголюбов придбав київський бізнес-центр «Міленіум»: ринок нерухомості в цей період активно зростав, тому орендні ставки з моменту приходу нового власника виросли практично втричі. З ТНК-ВР був заключений довгостроковий контракт, тому переглянути умови співпраці не вдавалося. Тому навесні 2007 років в офісний центр прийшли співробітники похоронного бюро — в холі центру звучала траурна музика, а в центрі бувальщини встановлені труни і надгробні вінки. Після чого ТНК-ВР переїхала в інший київський бізнес-центр.Еремєєв і Коломойський конкурували багато років, але до прямих конфліктів не доходило.

Наприклад, коли підконтрольна екс-губернаторові Дніпропетровської області «Укртатнафта» дістала можливість випускати компоненти бензинів по пільговій системі оподаткування, Еремєєв «закрив лазійку», пролобіював прийняття відповідного законопроекту в парламенті. Коли компанії Коломойського викачали з українських нафтопроводів так звану «технологічну нафту», менеджери Єремєєва підняли велику хвилю критики в медіа.Ігор Коломойський не зміг перешкодити звільненню свого менеджера — Олександра Лазорко з посади голови «Укртранснафти» (оператор нафтотранспортної системи України, акції якої належать державній компанії «Нафтогаз»). На його місце, не дивлячись на спробу захвату підприємства, призначений Роман Сидорак.Верховна Рада також внесла зміни до закону про акціонерні товариства, що фактично змусило ще одну компанію під керівництвом Коломойського — «Укрнафту» (держава контролює 50%+1 акцію, а структури групи «Приват» — 42% коштовних паперів підприємства) виплатити дивіденди.Як результат, компанія перерахувала 1,8 млрд грн. до бюджету за результатами своєї діяльності в 2011-2013 роках. Окрім цього, 22 липня збори акціонерів «Укрнафти» призначили нового голову правління «Укрнафти» Марка Роллінза, звільнивши з цієї посади лояльного до структур Коломойського Пітера Ванхеке. Головним ідеологом всіх змін є виконавчий директор «Нафтогазу» Андрій Пасічник — колишній помічник Ігоря Єремєєва.Зараз проти нього ведеться активна війна, а сам топ-менеджер ходить з посиленою охороною. Особливо після того, як побитий його соратник і член правління компанії Петро Столяр.

Конфлікт посилюється. Наприклад, 21 серпня біля будівлі «Нафтогазу» пройшов мітинг, на якому працівники підконтрольної Коломойському компанії «Укртатнафта» (управляє Кременчуцьким НПЗ) закликали до звільнення Андрія Пасічника під гаслами: «Непрофесіоналів у відставку», «Романа Сидорака у відставку», «Пасічник — прибічник Путіна», «Немає тарифному свавіллю при транспортуванні нафти» і іншими. У свою чергу Андрій Пасічник заявив, що протестуючих організовано доставили колоною а самих працівників — ввели в оману.

Усунення олігарха-Коломойського від державних підприємств, на яких він в попередні роки заробляв величезні кошти, — одна з важливих вимог для надання позик. Про це свідчить той факт, що посольство США бере активну участь в цьому процесі. Окрім цього, чиновники зобов'язані враховувати і думку виборців. Згідно з дослідженнями компанії TNS за замовленням «Інституту світової політики» (проведені з 14 по 21 липня), 84,7% українців вважають головною перешкодою для руху України в ЄС корупцію в країні, 72,5% - діяльність олігархів та олігархічних кланів, 56,9% - недостатній економічний розвиток.