Переваги та недоліки «картки іванофранківця»


Сьогодні про багатофункціональну електронну пластикову «картку іванофранківця» чув ледь не кожен житель міста, що викликало неоднозначні дискусії, особливо серед тих осіб, які вже отримали картку та мають можливість нею вільно користуватися.

Впродовж кількох днів ми проводили опитування користувачів карток щодо їх дієвості, цікавилися, чи дійсно такий важливий проект став допоміжним та корисним. А також особисто перевірили, з чим доводиться стикатися в процесі користування «карткою іванофранківця», пише Західний кур'єр

Перший недолік, як наголошували респонденти, полягає саме у розташуванні соціальних магазинів та аптек, де власники таких карток можуть придбати товар та ліки зі знижкою. Зважаючи на те, що картки лише вступили в дію, маємо надію, що у майбутньому кількість таких соціальних закладів збільшиться пропорційно до кількості мешканців. А поки що пенсіонерам та іншим малозахищеним містянам доводиться добиратися від своїх домівок до інших районів міста, аби скористатися послугами отриманої картки. Так, наприклад, пенсіонерка Валентина Іванівна, яка мешкає на вулиці Федьковича, мусить доїжджати до найближчого соціального магазину на вулиці Тролейбусній, 2Б, аби купити хліба. Крім того, пані Валентина часто ходить у лікарню і змушена витрачати шалені кошти на ліки. Соціальних аптек біля Обласної клінічної лікарні, де можна скористатись карткою, немає.

Жінка бідкається, що часто лічені копійки знижки не варті витраченого часу. До того ж буває, що бажаних продуктів у соціальному магазині може не бути в наявності. Це другий недолік, у якому ми переконалися особисто. Більше половини продуктів харчування із належного переліку у магазині на вул. Тролейбусній, 2Б  не було.

Ідентична ситуація в інших соціальних магазинах. Наприклад, у магазині на вул. Чорновола, 130 з поданого списку товарів, на які діє знижка, вдалося придбати лише три товари. На запитання, чому немає товару, на який при наявності «картки іванофранківця» має діяти знижка, а інші товари, на які ця картка не діє, є в продажу, продавці не могли дати чіткого пояснення. Списували все на минулі свята і велику кількість покупців, які все розкупили.

Третій недолік, який ми відмітили, –  це неповноцінна дієвість знижки. Тобто, якщо на товари харчування визначені знижки 8-20%, то при купівлі найчастіше надається 5%, максимум – 10%. Люди обурені, адже кінцева сума знижки від усієї вартості товарів просто мізерна. В аптеках, де діє картка, знижка автоматично рахується на всі види лікарських препаратів. Так, при покупці на суму 80 гривень 64 копійки знижка становить 1 гривню 70 копійок. Фармацевти теж не в змозі пояснити, чому знижки такі незначні. Багато власників картки запевняють, що препарати у визначених аптеках подекуди навіть дорожчі, ніж в інших комерційних мережах.

У більшості опитаних власників «картки іванофранківця» виникає підозра щодо терміну придатності товарів та ліків, які вони отримують за знижкою. Люди кажуть, що ніхто не знає, скільки і де лежали ці продукти,  мають сумніви щодо їх придатності.

Ми придбали і перевірили кожен продукт та лікарський засіб, тому можемо сміливо розвіяти ці сумніви. Насправді, ми не виявили жодного товару, термін придатності якого закінчився чи от-от  завершується. Тому купуйте сміливо, тим більше, що є така можливість.

В інших сферах послуг, де діє знижка, ситуація трохи краща. Наприклад, у визначених перукарнях, книгарнях чи кінотеатрі за наявності картки та посвідчення, що підтверджує особливий статус особи, знижка діє обов'язково. Проїзд у громадському транспорті теж  без обмежень, за що жителі міста і прилеглих територій дуже вдячні. Хоча щодо вільного проїзду у громадському транспорті, при обов’язковій наявності «картки іванофранківця» і того чи іншого посвідчення, теж є нюанси.

Відгуки опитаних містян про «картку іванофранківця» дуже різняться. Є багато як задоволених таким нововведенням у місті, так і  тих, хто не вважає впровадження такої програми  потрібним і сумнівається у дієвості проекту. Поки що проект удосконалюється. Незважаючи на всі вищезазначені недоліки, він вже набрав багато прихильників, люди щиро вірять у те, що «картка іванофранківця» полегшить їм життя.