Перевірка е-декларацій: НАБУ оголосило першу підозру


Національне антикорупційне бюро України оголосило колишньому голові одного з міських судів Луганської області підозру у декларуванні недостовірної інформації та незаконному збагаченні.

Про це Укрінформ з посиланням на прес-службу НАБУ. 

"19 липня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру колишньому голові одного з міських судів Луганської області у вчиненні правопорушень, передбачених ст. 366-1 ("Декларування недостовірної інформації") та ч.2 ст. 368-2 ("Незаконне збагачення") Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні.

Як відзначили в Бюро, це – перше повідомлення про підозру серед усіх кримінальних проваджень, досудове розслідування у яких НАБУ та САП здійснюють на підставі аналізу даних в електронних деклараціях осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

За версією слідства, суддя у відставці не вніс до електронних декларацій за 2015-2016 рр відомості про транспортні засоби та об'єкти нерухомості, які перебувають у нього в користуванні, а також про майно, що перебуває у власності та користуванні його колишньої дружини, на загальну суму понад 10 млн грн. При цьому в НАБУ зазначили, що подружжя розірвало шлюб ще у 2011 році, але й надалі проживало однією сім'єю.

Наразі вирішується питання про обрання судді запобіжного заходу, поінформували в антикорупційному відомстві.

Досудове розслідування кримінального провадження за зазначеними фактами детективи НАБУ розпочали у листопаді 2016 року на підставі звернення та матеріалів, наданих Управлінням аналітики та обробки інформації Національного бюро.

За даними НАБУ, станом на 30 червня 2017 року детективи Бюро здійснюють розслідування у 61 кримінальному провадженні, відкритому за результатами аналізу е-декларацій.