Прокурор Івано-Франківської області просить громадськість допомогти у боротьбі з корупцією


Сьогодні, 4 вересня прокурор Івано-Франківської області Владислав Братюк провів брифінг для представників ЗМІ, присвячений результатам роботи прокуратури у сфері протидії корупції.

За словами Братюка, за 8 місяців 2015 до суду було направлено 41 обвинувальний акт щодо 43 осіб, які вчинили 47  злочинів  з ознаками корупції.  З числа направлених до суду кримінальних проваджень про корупційні правопорушення – 27 пов’язані з одержанням неправомірної вигоди.

Серед 43 притягнутих до кримінальної відповідальності осіб, 3– держслужбовці, 6 – посадові особи місцевого самоврядування, 5 – працівники ОВС, 17 – посадові особи юридичних осіб публічного права тощо.

Зокрема, викрито 4 осіб органів місцевого самоврядування та Держземагенства районного та обласного рівня, які вимагали неправомірну вигоди в сумі 10 тисяч доларів США за сприяння у наданні у приватну власність земельної ділянки площею 0,8 га. Підозрювані під вартою, їх відсторонено з займаних посад. 

Окрім того, розслідуються кримінальні провадження щодо члена приймальної комісії навчального закладу, який одержав 1300 доларів США за сприяння у вступі особи на навчання за державним замовленням та  т.в.о. начальника районного відділу міграційної служби, яка одержала 3 тис.грн. за виготовлення 2-х закордонних паспортів.

У серпні поточного року направлено до суду кримінальні провадження щодо державного виконавця, який одержав неправомірну вигоду в сумі 6 тис.грн. за фактично невжиття заходів до виконання рішення суду; працівника ГУ Держсанепідемслужби в області, який одержав неправомірну вигоду в сумі 5 тис грн..

Закінчено досудове розслідування 8 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення з ознаками корупції у бюджетній сфері, 6 – у сфері освіти, 5 – у сфері охорони довкілля, 5 – у сфері охорони здоров’я, 4 – сфері земельних відносин, 1 – у сфері АПК. 

Судами області засуджено 30 осіб, які вчинили злочини з ознаками корупції, з яких 2 – засуджено до реального обмеження волі, 21 – до штрафу, 7 – позбавлення волі із встановленням іспитового строку (ст. 75 КК України, злочини минулих років). 
Випрадувальні вироки судами не постановлялись, кримінальні провадження за реабілітуючими підставами не закривались. Незаконного притягнення осіб до кримінальної відповідальності не допущено.

Cпеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції складено 55 протоколів  про адміністративні корупційні правопорушення. За результатами судових розглядів 51 адміністративної справи про корупційні правопорушення, притягнуто до адміністративної відповідальності 48 правопорушників. Зокрема, 4 держслужбовців, 12 посадових осіб місцевого самоврядування, 7 посадових осіб юридичних осіб публічного права, 25  депутатів місцевих рад.

Як приклад, до адміністративної відповідальності притягнуто голову райдержадміністрації, який вніс неправдиві відомості в декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, а також голову РДА, який сам себе призначив на посаду начальника відділу в адміністрації після звільнення його з посади голови РДА. 

Водночас прокурор області через  пресу звернувся до громадськості з проханням повідомляти правоохоронні органи про відомі їм факти корупції.

"Жодне звернення не залишиться без уваги, а на  кожне виявлене правопорушення буде відповідне до законодавства реагування. В нас є методи і засоби, але потрібна ще допомога громадськості. Корупція залишається тим явищем, яке  потребує викорінення. Зі свого боку зроблю все можливе, щоб зорієнтувати працівників правоохоронних органів. Це не має бути гонитва за показниками, а конкретні судові рішення», - підкреслив Владислав Братюк.