Прикарпатські депутати готують звернення до ВРУ щодо компенсацій учасникам АТО за земельні ділянки


Постійна комісія обласної ради з питань захисту прав учасників та ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей на черговому своєму засіданні розглянула лист від Борщівського сільського голови щодо вирішення питання про виділення земельних ділянок учасникам бойових дій.

У листі йдеться про те, що у 2015 році до сільської ради надійшло 12 заяв від учасників бойових дій про виділення земельних ділянок. На ці потреби було зарезервовано 4 га землі за межами населеного пункту. Однак наступного року заявники від пропонованих ділянок відмовилися. Натомість звернулися з вимогою надати інші ділянки, пише прес-служба облради.

Присутній на засіданні комісії Борщівський сільський голова Ігор Розвадовський пояснив, що землі, на які претендують учасники АТО, з 2012 року знаходяться в оренді.

В свою чергу голова спілки ветеранів АТО Снятинського району Василь Жовтяк розповів, що суперечка між вояками та сільським головою виникла через відсутність аргументованої відмови від надання земельних ділянок. "Можна ж щось запропонувати, домовитись. В законі прописали, що учасники бойових дій можуть отримати земельну ділянку в межах України, але, напевне, не врахували всі питання. Дехто хоче земельну ділянку, інші – компенсацію за неї. Зараз сільські голови в більшості говорять що землі немає. Але ж ми бачимо, що земля є. Хлопці обурюються", - сказав голова спілки.

Підтримав учасників АТО заступник начальника управління Держгеокадастру в області Анатолій Собчук.

"Борщівська сільська рада має в резерві 5 га землі. Треба дивитися, вільні площі можна знайти", - відзначив земельник. Загалом роботу Снятинського району по виділенню земельних ділянок учасникам бойових дій Анатолій Собчук назвав плановою. За його словами, з майже півтори сотні заяв від учасників АТО надано 123 дозволи на розроблення проектів землеустрою.

З метою врегулювання питання щодо виплат компенсацій за землю учасникам АТО депутат обласної ради Орися Книшук запропонувала спрямувати відповідне звернутися до Верховної Ради України.

"Право на користування землею ці люди заслужили, тому маємо йти на компроміс і шукати шляхи вирішення проблемних питань. Ми розуміємо, що можливо не всі учасники АТО будуть будуватися, але вони мають право отримати ділянку. Однак, якщо земля працює, чому не можна дохід від цієї землі спрямовувати на компенсацію за землю учасникам АТО", - сказала депутат.

Підсумовуючи обговорення питання перший заступник голови обласної ради Василь Гладій відзначив, що ситуація, яка виникла в Борщеві, носить суб’єктивний характер і має бути вирішена на рівні сільської ради.

"Якщо питання стосується землі в межах населеного пункту, його має вирішувати відповідний орган місцевого самоврядування, якщо поза межами населеного пункту – обласна державна адміністрація", - наголосив Василь Гладій.

Перший заступник також рекомендував комісії напрацювати проект звернення обласної ради до Верховної Ради та народних депутатів від області щодо розроблення механізму виплати компенсацій учасникам бойових дій за земельні ділянки.