Прикарпатські депутати не підтримали створення Переріслянської ОТГ заднім числом


У п’ятницю, 15 вересня 2017 року, відбулася сімнадцята сесія обласної ради сьомого демократичного скликання.

В ході сесійного засідання близько години депутати обговорювали проект рішення обласної ради "Про внесення змін до перспективного плану формування територій громад області" (зі змінами), пише прес-служба облради.

Заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Богдан Кобилянський поінформував депутатів, що зміни стосуються прийняття рішення по формуванню двох об’єднаних територіальних громад – Дзвиняцької та Переріслянської. За його словами, громади пройшли весь процес добровільного об’єднання і рішенням Центральної виборчої комісії України у них призначені вибори.

Під час розгляду питання депутати висловили застереження щодо прийняття запропонованого проекту рішення, оскільки, згідно процедури формування ОТГ, спочатку мало бути прийнято позитивне рішення обласної ради і лише потім повинні призначатися вибори.

"Це прецедент, який може мати юридичний наслідок, коли вибори будуть оскаржені", - сказав депутат обласної ради Михайло Королик.

"Треба перестати ставити обласну раду перед фактом. Та, разом з цим, профільна комісія обласної ради, зважаючи на ситуацію, погодила розгляд питання на сесії", - додав голова комісії з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування Василь Мельничук.

Депутат також запропонував підтримати створення лише Дзвиняцької ОТГ.

Задля об’єктивного розгляду питання слово також надали присутнім на сесійному засіданні представникам сіл, які мали б увійти до потенційної Переріслянської ОТГ. Представник села Тисменичани відзначив, що люди готові об’єднуватися за умови, що центр ОТГ буде в Тисменичанах, як це планувалося раніше. Натомість Федьківський сільський голова закликала депутатів підтримати формування громади з центром у Переріслях.

Відзначимо, що напередодні сесійного засідання в обласну раду надійшло звернення Надвірнянської районної ради. Як пояснив заступник голови Надвірнянської райради Ігор Писклинець, йдеться про визнання Переріслянської ОТГ як такої, що була утворена з порушенням законодавства.

“Я не поділяю думку деяких своїх колег-депутатів про те, що попри порушення закону, потрібно проголосувати. Так не можна робити, від цього в державі з’являється беззаконня”, – відзначив голова облради Олександр Сич.

Опісля голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків Микола Палійчук запропонував окремо голосувати за формування кожної ОТГ. Його пропозицію підтримали одразу декілька колег. 

Відтак, за результатами голосування, створення Дзвиняцької ОТГ підтримали 71 депутат, натомість формування Переріслянської ОТГ обранці не підтримали. За проголосували 27 депутатів.