Прикарпатські депутати звернулись до Кабміну через "заморожені" субвенції


У п'ятницю, 15 листопада, у Яремче розпочалась виїзна сесія Івано-Франківської облради.

Одним із перших, депутати прийняли звернення до прем'єр-міністра України Олега Гончарук, голови Комітету Верховної ради України з питань бюджету Арістова, міністра фінансів України Макарової "з приводу фінансування коштів субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій", пише кореспондента Бліц-Інфо.

Як відомо, на 2019 рік попередній Кабмін передбачив субвенцію з держбюджету на 397,1 млн. грн. Втім, на вимогу Мінфіну казначейська служба з 9 вересня призупинила проведення видатків цієї субвенції. Тоді це пояснили потребою обгрунтувати ці видатки.  І вже починаючи з 7 листопада Міністерсво фінансів розблокувало фінансування частини видатків. Це дало змогу здійснювати оплату за виконані роботи на об'єктах інфраструктури та соціально-культурної сфери. 

Втім, як зауважив голова бюджетної комісії, доповідач Микола Палійчук, здійснення видатків, передбачених для Прикарпаття на загальну суму 163,1 млн гривень все ще залишається заблокованим, що ставить під загрозу виконання найбільших, за обсягами проектів. Зокрема, мова йде про капітальний ремонт доріг, придбання медобладнання для медичних закладів області.  Також заблоковані й субвенції для бюджетів міст районного значення — Городенки, Долини, Надвірни, Тисмениці, селища Рожнятів. 

"Оскільки розпорядження приймалися попереднім Кабміном, то розуміємо, що новообраний Кабмін хоче перевірити ефективність і доцільність використання коштів. Однак зважаючи на те, що значна частина сума грошей знаходиться на рахунках, було проведено тендери, виготовлено проектно-кошторисну документацію, а подекуди — вже й розпочато роботи. Якщо кошти й далі будуть заблоковані, то це може призвести до кредиторської заборгованості за виконані роботи та ставить під загрозу завершення багатьох об'єктів, загрожує й появі судових позовів від підрядників та блокуванням рахунків.

Йдеться про значні обсяги коштів для громад області, які вкрай необхідно залишити та профінансувати до кінця поточного року. Враховуючи зазначене, просимо доручити Державну казначейську службу невідкладно забезпечити проведення видатків субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій", - зачитав голова бюджетної комісії.

Натомість голова фракції ВО "Свобода" Михайло Королик звернув увагу на несправедливе ставлення нового Кабміну до Івано-Франківської області.  

"Це дивно, коли іншим областям рахунки розблокували, а наша область потрапляє в немилість. При тому, що тут йде мова про дуже важливі речі — ремонт доріг, медобладнання для лікарень. Але якщо подивитися на результати виборів, то Прикарпаття так само підтримувало президента та тих депутатів від "Слуги народу". Я надіюся, що голові ОДА Денису Шмигалю вдасться донести до Кабінету міністрів нашу позицію, і вони вирішують проблему, які самі створили та розблокують Івано-Франківській області рахунки.  Я думаю, вся область буде їм за це вдячна", - звернувся свободівець.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!