Прикарпаття і дотації: Бідні ми чи не бідні?


Івано-Франківщина є найбільш дотаційним, а в інтерпретації деяких медіа – найбіднішим, регіоном України. Така інформація з’явилася у новинних стрічках одразу після того, як Кабінет Міністрів надав для ознайомлення проект Держбюджету України на 2017 рік. Особливо «смакували» її прикарпатські інтернет-ресурси. Мовляв, догаздувалися.

«Західний Кур'єр» вирішив з’ясувати, чи справді ми – найбідніші…  

«Рейтинг» найбідніших та найбагатших регіонів країни склало одне зі столичних ділових видань на основі показників базової дотації, що закладені у головному фінансовому документі країни. Базова дотація — це трансферт, що надається з держбюджету місцевим бюджетам для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій. Його величина розраховується за спеціальною формулою, яка враховує податковий потенціал громад і визначається як різниця між розрахунковим показником обсягу видатків та прогнозним показником обсягу доходів з урахуванням відповідного коефіцієнта.

За розрахунками Мінфіну, для збалансування бюджету Івано-Франківщині у 2017 році знадобиться дотація у розмірі 115,5 млн. грн. (цього року було 101 млн. грн.). Розмір базової дотації справді є найбільшим серед усіх регіонів України. До трійки лідерів за цим показником увійшли також двоє наших сусідів – Закарпатська (106,1 млн. грн.) та Чернівецька області (96,8 млн. грн). Однак…

Робити висновок про рівень розвитку регіону, опираючись винятково на показник базової дотації, щонайменше, некоректно, – каже голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Івано-Франківської облради Микола Палійчук. – Адже базова дотація – це лише один з видів міжбюджетних трансфертів. Є ж іще різноманітні субвенції, як-от медична чи освітня… Варто також враховувати чисельний склад території. Зрештою, не всі платежі йдуть у місцеві бюджети…

Справді, освітня субвенція Дніпропетровській області, яка позиціонується як найбагатший регіон України, у новому році складе понад 300 млн. грн., а медична – 1,6 млрд. грн., тоді як у Івано-Франківщини ці показники складають відповідно – 133 та 710 млн. грн. (у 2016 р. – 136 і 672 млн. грн). Медична субвенція для Харківщини – понад 1,3 млрд. грн., для Львівщини – понад 1,2 млрд. грн. і т. д. Та найбільше у держбюджеті передбачено для столиці. Київ сумарно отримає на освіту та медицину майже 6,4 млрд. грн.
Зауважте, наведені вище показники не включають в себе трансферти районам, містам обласного підпорядкування, а також об’єднаним територіальним громадам. Івано-Франківщина представлена у держбюджеті 23-ма адміністративними одиницями. Лише для Коломиї і Коломийського району сумарна базова дотація складає майже 54 млн. грн., а ще 9,7 млн. отримає Печеніжинська ОТГ…

Втім, не всі адмінодиниці Прикарпаття потребують базової дотації. Приміром, обласний центр передасть у держбюджет понад 21 млн. грн, місто Бурштин – майже 7 мільйонів, Долинський район – 1,1 млн. У Калуша коефіцієнт податкоспроможності близький до одиниці, а отже, базовий і реверсний трансферти в його бюджеті відсутні.

В Департаменті фінансів Івано-Франківської ОДА щиро подивувалися інформації про «бідність» нашого регіону. «Фінансисти звикли оперувати цифрами, – говорить заступник директора департаменту, начальник бюджетного управління облдержадміністрації Ганна Качур. – Так-от, за дев'ять місяців поточного року область вже виконала річний план за надходженнями до загального фонду (100,3%). Особливо мене тішать показники наших об’єднаних територіальних громад (шкода, що їх наразі не так багато): Верхнянська ОТГ вже виконала річний план на 150% (перше місце серед всіх територіальних одиниць), а Старобогородчанська – на 137% (третій показник). Щодо фактичних надходжень податку на дохід з фізичних осіб, то він за дев’ять місяців склав 153,7% від  рівня минулого року (плюс 413,5 млн. грн. в абсолютних цифрах), що вище середнього по країні».

З усього випливає, що автори рейтингу про найбідніших та найбагатших взяли трохи не ті орієнтири.

До речі, міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України наприкінці минулого року запровадило власне комплексне оцінювання соціально-економічного розвитку регіонів. Областям щоквартально виставляються оцінки за 27 показниками у шести напрямах та щорічно за 64 показниками у 12-ти напрямах.

За результатами 2015 року найкращим визнано місто Київ. На другому місті – Київська обл., на третьому – Дніпропетровщина. Івано-Франківська область розташувалася на 15-й сходинці. Найвищий бал регіон отримав за такими напрямами, як «Ефективність ринку праці» і «Відновлювана енергетика та енергоефективність» (9 місце серед 25-ти регіонів). Натомість за рівнем фінансової самодостатності Мінекономрозвитку відвело нашій області аж 23-тю позицію. Нижче розташувалися лише Одеська та Донецька області.
У розрахунку на одного мешканця місцеві бюджети Івано-Франківщини у 2015 році отримали 1,7 тис. грн. доходу (стільки ж – Рівненщина). Гірші показники – у Буковини (1,6 тис. грн. на особу), Тернопілля і Закарпаття – по 1,5 тис. грн. Власне, за фінансовими результатами 2015 року й розраховувалися показники бюджету-2017.