Привабливість і небезпеки секонд-хенду


Кожного вівторка у сусідньому з редакцією будинку від самого ранку збирається доволі великий натовп людей. Вони про щось розмовляють, нервують або ж залишаються спокійними... Вони чекають.

Чекають, коли відчиниться магазин секонд-хенду, у якому саме цього дня завозять новий товар. І навіть попри те, що у такі дні ціни в магазині найвищі на «одяг на вагу», очевидно, саме ці покупці з черги бачать сенс у такому стоянні. Навряд чи всі вони хочуть придбати щось для себе. Найімовірніше — на перепродаж. Зрештою, кількість магазинів вживаного одягу, які відкриваються в Івано-Франківську, може бути доброю ілюстрацією реального становища більшості українців. У них дедалі менше можливостей купувати нове, а значить, менше грошей. Бо це в столиці можуть розповідати про те, що у «стоках» покупці вишуковують модні брендові речі. Прикарпатці ж частіше просто хочуть купити одяг чи взуття пристойної якості, які їм по кишені, пише Галичина

Недавно фахівці управління Держпродспоживслужби в області поширили свої поради щодо того, як убезпечити себе при купівлі товарів зі «стоків» та крамниць секонд-хенду. Сподіваємось, вони стануть у пригоді нашим читачам.

До України потрапляють вживані речі переважно з країн Західної Європи — Англії, іспанії, Німеччини, Данії, Нідерландів та інших. На ринок секонд-хенду європейські речі потрапляють декількома шляхами. По-перше, з магазинів брендового одягу. Нереалізований товар продають спеціальним фірмам як «сток». «Стоковою» вважають річ, яка не була ношена і яка має етикетку, це не слід плутати із секонд-хендом. Однак є випадки, коли магазини дорогих брендів, щоб не знецінювати вартості продукції свого виробництва, відрізають ярлики від виробів і вони потрапляють на ринок «других рук».

інший вид збору вживаних речей — від людей, які вирішують позбутися непотрібних речей, бо вони виходять з моди, отримали дефекти чи просто набридли. Європейці здають свої речі за плату або задарма, способи збору різні: у контейнерах, у руки представникам спеціальних фірм, під час різних акцій...

Врожай «з других рук» сортують і піддають санітарній обробці, потім він може йти на експорт. 

Чим секонд може зашкодити здоров’ю? Багатьох людей на порозі секонд-хенду зупиняє страх за своє здоров’я. По-перше, ми не знаємо, хто носив річ раніше. По-друге, чим обробляють вживані речі і чи не зашкодить нам ця «хімія»?

Будь-який товар, у тому числі вживаний одяг, повинен мати супровідну документацію — на кожну партію секонд-хенду країна, з якої імпортується продукція, видає документ про проведення дезінфекції. Одні країни видають сертифікати, інші — посвідчення. Ці документи перевізник, який транспортує товар, повинен пред’явити під час проходження митного контролю. Якщо партія продукції дуже велика, скажімо, понад п’ять тонн, і під час реалізації роздрібнюється на кілька торговельних об’єктів, то кожен з них повинен мати копію такого свідоцтва чи посвідчення, затвердженого оригінальною печаткою підприємства чи установи, яка відповідає за якість продукції. Кожен покупець задля власної безпеки має право ознайомитися з такими документами.

Утім, навіть такі заходи безпеки не гарантують, що придбана річ не нашкодить вашому здоров’ю. Вживаний одяг небезпечний тим, що на ньому можуть зберігатися збудники різноманітних захворювань — від найпростіших до надзвичайно складних. Передусім до зони ризику потрапляють шкіра та волосся людини, бо їх можуть вразити грибки. Бувають і складніші випадки. Наприклад, якщо придбана річ належала людині, яка хворіла на туберкульоз. На неї могли потрапляти збудники захворювання, які залишаються активними впродовж тривалого часу. Те саме стосується й інших інфекційних захворювань.

Як обробити вживані одяг і взуття? Якщо ви зважилися на покупку в секонд-хенді, не забувайте про правила безпеки. Що стосується виробів із тканини, то наполегливо рекомендуємо попрати одяг порошком (якщо можливо, то при високих температурах) та попрасувати. Робити це бажано паровою праскою. Це є фізичний метод дезінфекції. При високих температурах бактерії та збудники інфекцій гинуть. А ось щодо взуття, то можна скористатися таким методом: поставити у взуття змочений в будь-якому дезінфікуючому засобі тампон і помістити у поліетиленовий пакет на добу. Засіб випаровується і таким чином створюється середовище для знешкодження бактерій.

Придбати дезінфікуючі засоби можна в аптеках або ж у спеціалізованих магазинах. Найчастіше у таких випадках використовують формалін. Значно важче продезінфікувати вироби зі шкіри та хутра, тому рекомендуємо утриматися від купівлі таких речей в секонд-хендах. Аналогічна ситуація і з дитячими іграшками, особливо м’якими. Малюки контактують з ними дуже тісно, а провести глибоку дезінфекцію в домашніх умовах вкрай важко.

Зрештою, хочемо ще раз наголосити: де і які товари купувати — це вибір самих покупців. Для декого «стоки» та секонд-хенди — це можливість придбати товар доброї якості за помірну ціну, а для багатьох — єдина можливість обновити свій гардероб.