Роман Матейчук: На Косівщині кулуарні домовленості важливіші за інвестиції в район


На четвертому пленарному засіданні першої сесії Косівської районної ради, що відбулося напередодні, вже вдруге розглядали питання про структуру виконавчого апарату районної ради.

На попередньому пленарному засіданні це питання не набрало необхідної кількости голосів, тому було повторно винесено на розгляд депутатів. І знову голосів забракло. Спробую пояснити чому так сталось.

Згідно діючої структури штатна чисельність виконавчого апарату районної ради складає 14 одиниць. Нагадаю, що в попередньому скликанні було 80 депутатів районної ради, а зараз наполовину менше - 40. Відповідно і постійних комісій менше, було - 15 стало - 9, і депутатських запитів буде менше, і розмножувати проектів рішень перед сесіями треба буде вдвічі менше.

Тому ще на третьому пленарному засіданні (03.12.2015 р.) під час розгляду питання про внесення змін до структури виконавчого апарату районної ради виникло питання про зменшення чисельности в апараті районної ради на одну штатну одиницю.

Тим паче, що про скорочення штатів зараз говориться скрізь і всюди. В райдержадміністрації в 2014 році скоротили 10 відсотків посад, до кінця 2015 року планувалося скоротити ще 20 відсотків штатних одиниць. На кожному засіданні бюджетної комісії, перед тим, як виділяти кошти на підтримку сільських рад, завжди йшла мова про оптимізацію штатних працівників з метою економії бюджетних коштів. Чим інакша районна рада? Перш, ніж вимагати у когось, необхідно починати з себе.

З огляду на це, фракція ВО "Свобода" запропонувала скоротити посаду заступника керівника апарату районної ради, оскільки ця посада не передбачена типовими штатами апарату районних рад, була на момент голосування вакантною і не потребувалося звільняти людину.

Більше того, цю посаду створили в 2010 році, коли головою районної ради був А.Клуб і панувала прорегіональна більшість. Після подій на Майдані, з приходом нового керівництва, людина, яка працювала заступником керівника апарату районної ради, була звільнена і ця посада майже 2 роки була вакантною.

Але всі ці озвучені аргументи в сесійній залі не переконали більшість депутатів районної ради і пропозицію про скорочення заступника керівника апарату районної ради підтримали тільки 13 депутатів. Натомість голова районної ради поставив на голосування проєкт рішення без скорочень жодних посад (єдина зміна з попередньою структурою - замість другого заступника голови ради мав би бути головний спеціаліст по написанню проектів), але і воно не набрало необхідної кількості голосів.

В результаті, того самого дня на сайті інтернет-газети "Версії" була опублікована стаття "Саботаж або особистий інтерес: чому "Свобода" виступила проти залучення інвестицій в Косівський район". Нагадаю, що це інтернет-видання є наближене до політичної сили "Блок Петра Порошенка "Солідарність", зокрема до народного депутата Ю.Солов'я. Тут ніколи не упускають можливости очорнити конкурентів, особливо свободівців. Те, що ця стаття була "замовною", не викликає сумнівів, адже жодного слова про спеціаліста з написання проєктів свободівцями не було сказано, та й "Свобода" має в районній раді тільки 5 депутатів, а підтримали пропозицію 13, але про всіх інших ні слова критики, тільки одна "Свобода" погана.

Тому, на наступне пленарне засідання, щоб довести, що "Свобода" не проти залучення інвестицій у район, свободівці запропонували замість посади заступника керівника апарату районної ради створити ще одну посаду спеціаліста з написання проектів, щоб подвоїти кількість написаних проектів та обсяг залучених інвестицій.

Але і на цей раз така пропозиція не знайшла підтримки в сесійній залі. "За" проголосувало 17 депутатів ("Свобода", КУН, "Воля", НРУ) при необхідних 21. Але видання "Версії" чомусь промовчало про тих, хто не підтримав таку пропозицію і не захотів збільшити надходження інвестицій в район.

А в чому ж суть проблеми? А суть полягає в тому, що при формуванні більшості в районній раді, були кулуарні домовленості щодо розподілу посад. Більшість утворили: "Солідарність" - "Батьківщина" - "Самопоміч" - "Укроп". Згідно домовленостей "Солідарність" отримала посаду голови районної ради, "Батьківщина" - заступника голови районної ради, "Самопоміч" - голову бюджетної комісії, "Укроп" - заступника керівника апарату районної ради.

Тому, для початку, голова районної ради призначив своїм радником Мирослава Бойчука - голову районної організації "Укроп". Потім по переводу призначив його на посаду заступника керівника апарату районної ради. Все! Домовленості виконано! Все законно! А де прозорість влади? Чому не оголосили конкурс на цю посаду?

Тому, що кулуарні домовленості важливіші за будь-які інвестиції. Деякі депутати кажуть, що не брали участі у домовленостях. Тоді чому голосують одностайно зі своїми партійними лідерами, які домовились? Саме тому я пропонував, щоб проводили поіменне голосування не в алфавітному порядку, а по фракціях, щоб чітко було видно позицію кожної політичної сили. Але і це більшість не підтримала. Також більшість не підтримала пропозицію свободівців надрукувати результати поіменного голосування в районній газеті. Хіба це не абсурд, якщо депутат боїться, щоб виборці побачили в газеті як він голосує? Добре, що в регламенті роботи районної ради було передбачено, що результати поіменного голосування можуть бути оприлюднені через друковані засоби масової інформації за рішенням ради, прийнятим не менше, ніж однією третиною від загального складу ради (а для цього голосів вистачило).

Тому звертаюся до виборців, які голосували за різні політичні сили, щоб приходили на сесії районної ради і особисто контролювали чи оправдовують довіру депутати, за яких ви віддали свої голоси.

Голова фракції ВО "Свобода" у Косівській районній раді Роман Матейчук