Скільки коштує цьогорічна Свята вечеря?


Післязавтра всі українці східного обряду починають святкувати одне з найбільших релігійних свят року – Різдво Христове.

Свята вечеря напередодні Різдва стала для українців символом оновлення духу та чогось дуже сакрального і дивовижного. Тому до цього дня готуються з особливим піднесенням. А для того, аби різдвяний стіл відповідав давній народній назві «багата кутя», на приготування 12 пісних страв викластися доведеться по повній. «Західний кур’єр» вирушив на центральний міський ринок і з’ясував, скільки треба потратити на святковий стіл.

Для того, аби на повну відчути дух свята, зазвичай у хаті кладуть дідуха. Сьогодні їх вибір дуже великий. І ціни на солом’яні вироби не надто кусючі – від тридцяти гривень. На столі обов’язково має стояти свічка. Асортимент восковиць на ринку необмежений. В середньому вартість однієї становить 25 гривень. Ще одним неодмінним атрибутом Різдва є калач. Тут вже фантазія кожної господині має куди розгулятися. Колись зазвичай калачі пекли вдома. Тепер же з метою економії купують готові. Вибір плетених виробів може задовольнити найвибагливіших гурманів – хала, калач, кільце. І відносно недорого – в середньому від 10-15 гривень.

Ось перелік основних страв, котрий можна віднайти будь-де. Кутя, борщ з вушками, грибна юшка, вареники, голубці, маринований оселедець, мариновані гриби, заливна або смажена риба, тушкована капуста, квасоля, узвар, пампушки. Але зазвичай це лише кістяк різдвяного столу. У деяких сім’ях, скажімо, замість квасолі готують горох.
Зважаючи на те, що на святковому столі все має бути свіжим, то й готувати господиням доводиться ледь не в останні години перед вечерею. Тому всі кухонні клопоти вони відкладають на 5-6 січня.

Головний компонент найважливішої святвечірньої куті пшеницю на ринку продають по 10 гривень за літр так званої «впиханої» – домашньої. Крім того, ринкові пропозиції вибору куті манять і готовими розфасованими пакетами по півкілограма, їх можна придбати за ціною від 5 гривень. Куди ж кутя без маку? Склянка цього продукту обійдеться вам у 15 гривень. До куті переважно додають мед. Це буде чи не найдорожчий складник страви – він коштує від 50 гривень за півлітра. Усі інші складники куті – це лише окремі забаганки кожної господині. Для прикладу, родзинки коштують 70 гривень за кілограм, горіхи – від 15 гривень за склянку.

Погодьтеся, що найкращим вибором для куті буде, звичайно, макітра. Недарма вона прижилася в українському побуті з давнини. Дедалі більше українських сімей повертають давні традиції у свої домівки, тому й полюбляють викладати кутю саме у такій посудині з природного матеріалу. На ринку макітра коштує від 75 до 100 гривень.
Традиційно, на святковий стіл подають узвар. Набір сушених фруктів для узвару сьогодні продають по 30 гривень за кілограм. Але запах сушених яблук, груш і чорносливу словами годі передати. До узвару подають улюблені дітворою пампушки. Тут також фантазія кожної господині має куди розвернутися. Вони можуть бути з маком, варенням або ж без начинки, проте присипані сніжно-білою пудрою.

Оскільки на святковому столі мають бути лише пісні страви, то справжньою королевою вечора можна вважати рибу. В деяких сім’ях різні страви із риби вважають окремими. Хітом зимового сезону, звичайно, є оселедець. На міському ринку його ціна 58 гривень за кілограм, а от філе оселедця коштує 85 гривень. Натомість скумбрія, котру можна запікати, чи найпопулярніший для смаження хек вартують приблизно однаково – від 60 гривень за кілограм.

Найдорожчим, але не менш важливим компонентом різдвяного столу є гриби. 100 грамів сушених білих грибів продають за сотню гривень. Якщо уважно вчитуватися у рецепти пісних страв, то 100 грамів грибів потрібно лише до борщу з вушками. А ще господині готують вареники або голубці з грибами, а також гриби як окрему страву. Хто не зробив запасів цих дарів лісу ще влітку, тому доведеться добряче потратитися, аби в хаті був приємний грибний запах. Мариновані білі гриби також можна придбати за 100 гривень за півлітрову банку.

Отож, мінімальний продуктовий набір на святковий стіл потягне до 400 гривень із сімейного бюджету. Але це приємні витрати, адже свято Різдва – це тепло рідного дому, сімейного затишку та добробуту.