Скоро в Івано-Франківську зможуть проводити місцеві референдуми


Сесія міської ради розгляне питання «Про затвердження нової редакції Положення про консультативне опитування мешканців міста Івано-Франківська».

Таке рішення сьогодні, 19 червня прийняли на засіданні виконкому, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Як пояснив Руслан Марцінків, прийняття такого рішення є важливим, адже є питання, які варто було б винести на міський референдум.

«У нас досі не проводилося жодного референдуму. Тож важливо прийняти це рішення, щоб дати можливість мешканцям безпосередньо брати участь в місцевому самоврядуванні», - пояснив міський голова.

У свою чергу заступник керівника Секретаріату міськради Станіслав Козлов пояснив, що раніше у франківську було прийняте Положення, проте воно не досконале і потрібно його змінити на нове.

«Раніше було прописано  проведення опитування тільки на базі ЦНАПу, а зараз воно буде проводитись на виборчих округах. В розробленому проекті також прописано, що ініціатором проведення опитування можуть бути не тільки органи влади, а й ініціативна група мешканців (10 осіб) обрані на загальних зборах мешканців. Як вони проводяться, прописано в статуті міста. В міську комісію входять 9 членів з яких два місця для представників громадськості. Обмежень для участі у комісії немає, проте оскільки процес є вагомим мають бути професіонали», - пояснив основні зміни Козлов.

Після обговорення рішення винесли на сесію міської ради, 13 членів виконкому проголосували «за» і 1 «утримався».