Супрун розповіла, чи можна використовувати антисептики для рук


Виконуюча обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун наголосила, наскільки важливо мати чисті руки. При цьому "руйнівниця міфів" пояснила, чому не варто знищувати бактерії антисептиками.

За словами Супрун, саме брудні руки є причиною багатьох проблем зі здоров'ям: через них передається безліч хвороб, кишкові інфекції та грип. А якщо торкатися брудними руками обличчя – можуть виникнути проблеми зі шкірою, пише Максимум.

При цьому чиновниця наголосила, що аби руки були чистими – достатньо лише мила і води, а від антисептиків краще відмовитися. І ось чому!

Виявляється, бактерії здатні ставати стійкими до того, чим їх знищують. Зокрема антисептики вбивають не лише погані, а й хороші бактерії, які живуть на нашій шкірі і для нас корисні. Що більше ви користуєтеся милом із триклозаном, який має антибактеріальний ефект, то більше стає на руках стійких до триклозану бактерій.

Антибактеріальне мило не варто використовувати - фото 282638
Більш того, деякі антисептики отруйні не лише для бактерій, а й для людей. Вони можуть навіть впливати на гормональну систему – триклозан має естрогеноподібний ефект.

До того ж антисептичні спреї не усувають бруд. Це вдалий комерційний хід, який змушує людей купувати різні засоби, які начебто здатні вбити бактерії та повноцінно замінити воду та мило.

Уляна Супрун також додала, що проти вірусу грипу антибактеріальні серветки також не мають сили. То як тоді захиститись від бактерій та бруду? Відповідь проста: намагайтеся мити руки водою та милом. Це – найбільш ефективний спосіб отримати чисті руки!

Мити руки обов'язково потрібно:

  • після повернення з вулиці додому
  • до, під час і після приготування їжі
  • до і після догляду за хворим
  • після кашляння, чхання, видування носа
  • після відвідування туалету
  • після контакту з тваринами

При цьому не забувайте, що миття рук просто водою без мила та витирання недостатньо ефективне. Мило та його пінка допомагають змити бруд та мікроби.

Витирати руки після миття також дуже важливо. Адже бактерії на вологих руках теж розповсюджуються та навіть передаються швидше. Тому сушіння рук – невіддільний крок у процесі миття рук, яким не можна нехтувати

Мити руки потрібно правильно - з милом та сушінням - фото 282639
Якщо немає змоги помити руки водою та милом – обирайте звичайні вологі серветки, без антисептика. А щоби вберегтися від бактерій, наприклад, під час прогулянки на природі – майте напоготові аптечний антисептик – хлоргексидин або настоянку календули.