Світ відзначає Міжнародний день вільної преси


Сьогодні, 3 травня, у світі відзначається День вільної преси. Ця подія офіційно затверджена Генеральною Асамблеєю ООН в спеціальній резолюції від 20 грудня 1993 року.

Всесвітній день свободи преси відзначається щорічно з 1992 року з ініціативи представників незалежної преси країн Африки та схвалено Організацією Об'єднаних Націй, пише Znaj.ua. Організація ЮНЕСКО рекомендувала дату 3 травня, як дату прийняття Віндхукской Декларації, прийнятої на що проходив в 1991 р в Виндхуке на семінарі з розвитку незалежної африканської преси.

Щорічно генеральний секретар ООН публікує посилання до представників ЗМІ. У заяві 2006 року йдеться, що медіа не повинні бути інструментом пропаганди ненависті, підбурювання до певних дій та деградації.

У 1997 році організація ЮНЕСКО впровадила вручення премії за внесок у розвиток вільних ЗМІ. Щорічно 3 травня день свободи преси присвячений певній тематиці. Цього року вона має назву "Доступ до інформації і фундаментальної свободи. Це твоє право!".

Зазначимо, що минулого року День вільної преси був більше присвячений правам споживачів інформації. Він носив гасло "Хай процвітає журналістика! За краще інформування, більшу гендерну рівність і більшу безпеку у засобах комунікації в цифрову еру".