У Франківську дійшли думки, що реформування місцевого самоврядування потребує законодавчих змін


В Івано-Франківську з ініціативи регіонального відділення Асоціації міст України відбувся круглий стіл на тему: «Підвищення ефективності реформування інституту місцевого самоврядування шляхом змін до чинного законодавства».

Партнерами заходу виступили обласний Офіс реформ та ГО «Громадський інститут аналітики». У заході взяли участь голова обласної ради Олександр Сич, депутати місцевих рад, науковці, голови об’єднаних територіальних громад, громадські діячі, представники ЗМІ.

Звертаючись до присутніх голова обласної ради Олександр Сич наголосив, що питання децентралізації не назріло, а  - перезріло.

"Це питання не тільки передачі повноважень, а й передачі адекватних до повноважень ресурсів і зміна адміністративно-територіального устрою. На моє переконання, і в реформі місцевого самоврядування, і взагалі в реформах в Україні катастрофічно бракує інтелектуального потенціалу. У Верховній Раді близько півсотні депутатів – це ті люди, які самостійно продукують ідеї і для їх реалізації пишуть законопроекти. Громадянський сектор може бути чинником конструктивного тиску на процес законотворення, якщо в ньому кристалізується те ядро, яке не стільки буде отримувати задоволення від процесу, скільки буде спрямовано на досягнення результату. Сьогодні не лише реформування, а взагалі зміна ситуації в Україні неможлива без радикальної зміни структури громадянського суспільства", - підкреслив Сич.

Натомість модератор зустрічі  директор Інституту гуманітарної підготовки і державного управління ІФНТУНГ Дмитро Дзвінчук акцентував на психологічній готовності людей до змін.

«Кожен з нас вимагає стабільності і порядку в державі. Водночас часто-густо не можемо навести ладу у власній оселі, в селі чи в місті. Саме належній організації життя має сприяти децентралізація, бо це шанс, який дає можливість наводити порядок у державі, починаючи з найнижчого рівня» – підкреслив Дзвінчук.

Експерт з реформування місцевого самоврядування Руслан Панасюк зазначив, що минуло 2 роки від старту реформи, адже саме 1 квітня 2014 р. схвалено  Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

"Саме з цього моменту розпочалася реальна боротьба за місцеве самоврядування. Повноваження, ресурси і відповідальність повною мірою мають бути передані на рівень об’єднаних територіальних громад. Схвалення змін до Конституції України в частині реформування місцевого самоврядування  остаточно підтвердить незмінність курсу нашої держави до європейської спільноти», - додав Панасюк

Регіональний консультант з організаційно-правових питань Марія Баран звернула увагу, що завдяки формуванню бюджетів на новій основі – збільшенню кількості надходжень в бюджет територіальної громади –  відбулося зростання місцевих бюджетів.

Так, для прикладу, загальний обсяг місцевого бюджету у Верхнянській ОТГ на 2016 рік склав – 27 131 700 грн. порівняно із загальним обсягом бюджетів рад, які ввійшли до складу ОТГ у 2015 р. – 2 927 700 грн. (зростання у 9,2 разів); у Старобогородчанській ОТГ – 15 609 000 грн. у 2016 р. порівняно із 959 000 грн. у 2015 р.  (зростання у 16 разів); у Печеніжинській ОТГ – 47 993 400 грн у 2016 р. проти 6 219 813 грн. у 2015 р. (зростання у 7,7 разів). Тобто зміни – очевидні. А ще, як поінформувала Марія Баран, на розвиток інфраструктури у 2016 році  три новоутворені  ОТГ зможуть отримати: Печеніжинська – 9,3849 млн. грн.; Старобогородчанська – 4,5641 млн. грн.; Верхнянська – 7,9133 млн. грн. Крім цього, в об’єднаних громадах вже нині реалізовують закордонні проекти.

Директор регіонального відділення Асоціації міст України Олег Войтичук, підбиваючи підсумки, зазначив, що основна мета заходу – з’ясувати помилки і труднощі, які виникають у процесі об’єднання територіальних громад в Україні загалом і на Прикарпатті зокрема. Тому дуже важливо, що експерти Офісу реформ і представники об’єднаних територіальних громад проаналізували процес об’єднання і перспективи створення нових ОТГ, вказали на помилки задля того, щоб не повторювати їх надалі.

«Дуже важливо, що науковці і представники громадського сектора дали свої рекомендації з огляду на нинішні реалії і виявили готовність долучитися до процесу реформування місцевого самоврядування», - зазначив Войтинчук.

Також він повідомив, що буде поінформовано парламентарів Прикарпаття про необхідність внесення змін у законодавство.