У Франківську розповіли хто отримував безоплатну правову допомогу у минулому році


Сьогодні в Івано-Франківську провели прес-конференцію на тему "Безоплатна первинна правова допомога в громадах Прикарпаття. Бути чи не бути?”

Організатори заходу виступили ІФОГО "Станіславська правозахисна група" та Головне управління юстиції в Івано-Франківській області, повідомляє кореспондент "Бліц-Інфо".

Станіславська правозахисна група,  протягом 2014 року надавала рекомендації для органів місцевого самоврядування Прикарпаття щодо впровадження безоплатної первинної правової допомоги у місцевих громадах,  та проводила інформаційну кампанію щодо необхідності створення системи первинної правової допомоги та шляхів її створення, власними силами надавала безоплатну первинну правову допомогу в окремих громадах.

Як зазначив голова СПГ Андрій Мелетин, за цей час склалась тісна співпраця з Долинською районною радою, та Рожнятівською селищною радою.

Також включились в процес по створенню передумов для організації стабільної роботи з надання первинної безоплатної допомоги в своїх громадах Рогатинська районна рада, Тисменицька міська рада, Манявська сільська рада Богородчанського району, Осмолодська сільська рада Рожнятівського району та Вишківська сільська рада Долинського району.

Як зауважив Мелетин, протягом 2014 року юристами Центрів правової інформації надано первинну правову допомогу більше тисячі клієнтів.  Зверталися в основному з такими питаннями як невиконанням судових рішень, сімейними питаннями, земельними, трудовими відносинами, спадковими питаннями, соціального захисту, адміністративними спорами. Були також питання щодо мобілізації, та як отримати статус учасника АТО.

Що стосується вторинної безоплатної правової допомоги, то за словами начальника відділу правової роботи, правової освіти Головного управління юстиції в Івано-Франківській області Назарія Саведчука, її надає Центр надання вторинної допомоги, на сьогодні в їхньому реєстрі є 110 адвокатів.

Вона надається особам до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт, особам відповідно до положень кримінально-процесуального законодавства вважаються затриманими та особам яким обрано запобіжний засіб у вигляді тримання під вартою. З 1 липня вона буде надаватися також малозабезпеченим, біженцям, ветеранам війни, особам стосовно яких суд розглядає надання психіатричної допомоги, реабілітованим особам та особам які перебувають в установах виконання покарання.