У Франківську завершився п'ятий кінопоказ сучасного польського кіно «Під високим замком»


Цього року вп’яте в Івано-Франківську проходив перегляд сучасного польського кіно «Під високим замком». З кожним роком ця подія набирає все більших обертів, і цього разу була не менш вражаюча.

Особливо урочистим було відкриття – червона доріжка, яка гостинно запрошувала і вела всередину незабутнього свята, де жива музика і приємна атмосфера знайомств та нових вражень чекала на кожного, хто бажав бути його неповторною часткою.

Кінопоказ польських фільмів в Івано-Франківську розпочався напередодні Дня незалежності Польщі, який відзначається 11 листопада. З 5 по 13 листопада івано-франківці та гості міста мали можливість поринути у світ польської культури та самобутності, що яскраво проявилась в репертуарі 14 різножанрових фільмів, а саме: «Ексцентрики або на сонячному боці вулиці», «Листи до М.2», «Мої дочки - корови», «Пілецькі», «Чуже небо», «Пані Дульські», «Справедливий», «Планета самотніх», «Кербела», «Анатомія зла», «Демон», «Планета самотних або літнє сонцестояння», «Міцна кава – то не так вже й погано». Перегляду супроводжував ряд культурних подій, пов’язаних насамперед з тематикою кіно, зокрема  Музичний вечір „Такою стежкою нас поведи”, Виставка „Самаритяни з Маркової” поєднана з показом фільму „Світ Юзефа”, Виставка „Втрачена Річ Посполита”, Концерт Катажини Домбровскої та квартету „Апертус” під назвою „Пісні затримані в кадрі”,

Польське кіно здобуло визнання в українських глядачів, а зацікавлення ним не згасає вже протягом багатьох десятиліть. Кожен фільм був особливим та мав зацікавлену вікову категорію – як молодше покоління, так і люди старшого покоління залюбки ставали свідками подій, відтворених на стрічці екрану. Видатні польські режисери, зокрема Александер Форд, народжений в Києві, Януш Маєвський – уродженець Львова, Анджей Вайда чи, зрештою, Єжи Гоффман добре відомі не лише у Львові, але й у інших регіонах України. Те ж саме можна сказати і про польських акторів, адже всім, а особливо старшому поколінню поціновувачів кіно, добре відомі ролі Барбари Брильської, Данієля Ольбрихського, Еви Шикульської чи Беати Тишкевіч.

Фестиваль зорганізований Генеральним Консульством Республіки Польща у Львові, Центром польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську за підтримки Івано-Франківського МВК та кінотеатру «Люм’єр».

Промоція польського кіномистецтва та забезпечення умов для ближчого контакту з польським кінематографом – ціль, покладена в основі грандіозного задуму та розширення партнерства між мітами України та Польщі, яких на даний час налічуються близько дванадцяти.

Ще однією важливою метою є піднесення, особливо в молодого покоління, загального рівня знань про культурну спадщину Польщі, її історію та сучасні суспільні проблеми західного сусіда України.

Тиждень кіно завершився, але співпраця Польщі й України триває й надалі - попереду нові проекти, що чекають на своє втілення.