У карпатському містечку "загубили" понад 3 млн на ремонт дороги


У карпатському містечку Турка місцеві депутати разом із мешканцями ремонтують із підручних матеріалів дороги, на які три роки тому виділили 3 млн 600 тис. грн. Виділених грошей вистачило лише на три кілометри тонкого шару асфальту, - йдеться у сюжеті програми "Гроші".

У цьому регіоні чи не найгірші дороги в Україні. Місцеві мешканці вимушені самі ремонтувати метрові ями. Львівський "Облавтодор" у 2012 році вирішив за спонсорські гроші до міжнародного фестивалю Всесвітніх бойківських фестин подарувати містечку дороги.

"Капітального ремонту не проводилося, напевно, із 80-х років. На дорогу було виділено 3 млн 600 тис. От на ті гроші є рішення міської ради - зробити тільки дорожнє полотно", - заявив заступник голови Турки Ростислав Набоков.

Проте "Облавтодор" вирішив не обмежуватися лише дорогами, а ще й переробити тротуари. "Ми, депутати, вирішили не робити тротуари, а робити побільше полотна, тому що розуміли, що гроші більше нізвідки не прийдуть", - додав заступник мера.

Після ремонту майже ідеальних, на думку місцевих мешканців, тротуарів старі бордюри кудись зникли. "Все зникло у невідомому напрямку, всі бордюри були вивезені", - розповів  Набоков. Зараз відремонтовані дороги вже розсипаються на очах.

"То є один вирівнювальний шар, зверху мав бути ще один основний шар. Його не було від 2012 року, наразі дорога практично не придатна", - наголосив заступник очільника міста.

Минулого року міськрада отримала позов від "Облавтодору", який, окрім спонсорських трьох мільйонів за дороги, вимагає від міста ще майже 2 млн грн за тротуари. Ця сума - майже річний бюджет Турки. І хоча депутати відмовилися замовляти тротуари, під актом виконаних робіт стоїть підпис міського голови.

"У 2012 році це все робилося, а в 2014 він підписав акти виконаних робіт. Не знаю, коли він підписав і коли поставив печатку, але до того до міськради ніхто не позивався, а в 2014 році прийшла вимога від "Облавтодору" оплатити", - зазначив депутат. Проте вже колишній міський голова Юрій Касюхнич, якого першого люстрували в сміттєвому баку, перекладає всю відповідальність на обласну адміністрацію.

"Це була ініціатива голови львівської обладміністрації, він наполіг, щоб "Автодор" провів роботи, а потім якось розрахуємося", - нарікає екс-мер Турки. У львівському "Облавтодорі" поки що на запит не відповідають, а в обладміністрації звинуватили мера у домовленості паралізувати роботу міста. Ймовірно, чиновники думали, що влада зміниться, гроші розчиняться у кишенях, місто виплатить борги - і кінці у воду. Та нові турківські чиновники звернулись до обласної прокуратури із проханням поновити строки апеляційного оскарження.