У Коломиї засудили шістьох юнаків, які в масках грабували будинки у Надвірній та били власників


Коломийський міськрайонний суд оголосив вирок у справі п’ятьох мешканців Франківщини та жителя Чернівців, які у 2014 році за два місяці вчинили вісім пограбувань. Четверо із засуджених – студенти Надвірнянського ПТУ №11 та Надвірнянського коледжу Національного транспортного університету. На момент вчинення грабежів були неповнолітніми.

Хлопці отримали від 2 до 5 років позбавлення волі, йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, пише Репортер.

За матеріалами справи, ця злочинна група з жовтня по листопад 2014 року вночі грабувала будинки у місті Надвірна. На перший злочин пішли двоє, потім будинки грабували по троє спільників – грошима ділились порівну.

Так, 3 жовтня зловмисники розбили вікно у приватному будинку, аби викрасти гроші. Всередині були власники-пенсіонери.

“Господарю приклали ніж до горла та погрожували зарізати. Також потерпілого били руками і ногами. Інший грабіжник напав на потерпілу, погрожував, що заріже її та вимагав грошей”, – йдеться у вироку.

З будинку викрали 3400 грн.

Потерпілий дідусь розповів у суді, що після цього чотири тижні лежав у лікарні. Наголосив, що злочинці також били і його дружину.

Обвинувачені у суді казали, що це була крадіжка, але не пограбування.

За два тижні, 18 жовтня, чоловіки пішли на другий злочин. Вони розбили вікно у будинку, та пробралися всередину. Поки власниця спала, з її дому винесли 5600 грн.

Через декілька годин цієї ж ночі злочинці вирішили повернутися до будинку, аби забрати ще й сейф. Викравши, вони розбили його, однак всередині були лише документи – тож його просто викинули.

На четвертий свій злочин чоловіки пішли 25 жовтня, також вночі.

Чоловіки хотіли відчини вікно, але потерпіла прокинулась від шуму та побачила обвинувачених. Жінка почала кричати – ті спочатку втекли з подвір’я, однак зразу ж повернулися.

Потерпіла відчинила вхідні двері та почала кричати, тоді один із грабіжників тримав жінку на стільчику, інші ж знайшли 2400 грн, після чого втекли.

Під час слідства обвинувачені казали, що били жінку та погрожували їй, однак у суді сказали, що так сказали “під примусом”. Мовляв, насправді це був грабіж, але не розбій і потерпілу вони не чіпали.

“Мене обзивали нецензурними словами, вимагали гроші та погрожували, що приріжуть”, – казала потерпіла у суді.

П’ятий злочин стався 31 жовтня. Цього разу чоловіки увірвалися до приватного будинку у масках та рукавицях. З собою також взяли скотч.

Злочинці зайшли у кімнату, де був власник.

“Його повали на підлогу, шматком тканини зав’язали руки і скотчем заклеїли рот. Тоді почали шукати гроші. Знайшли 4350 грн. Коли ішли геть, потерпілого розв’язали”, – йдеться у вироку.

Наступний злочин, шостий за два місяці, вчинили 9 листопада 2014 року.

Четверо студентів розбили вікно, залізли в будинок та відчинили двері. Коли побачили у кімнаті потерпілого, кинули його на підлогу. Скотчем заклеїли рота та зв’язали руки, а зверху накрили простирадлом.
Викрали насос, близько 50 грн, медалі та спиртне.

Тієї ж ночі вони проникли всередину іншого будинку, нікого не було вдома. Злочинці викрали телевізор, газовий котел, радіатор опалення – на загальну суму 20 814 грн.

На восьмий свій злочин хлопці пішли ще за кілька днів, ввечері. Вибили двері – власників будинку також не було. Викрали бензопилу, шліфувальну машинку та ударний дриль – загалом техніка вартує 3172 грн.

Все продали того ж дня, а гроші порівну розділили між шістьома членами групи.

Двоє студентів не визнали свою вину у суді, інші ж зізнались та розповіли, як вчиняли грабежі.

Потерпілі не просили для обвинувачених суворого покарання.

З моменту затримання у 2014 році, хлопців тримали під вартою у СІЗО, після цього чотирьох відпустили під домашній арешт, ще двох – під особисте зобов’язання.

Врешті суддя Віталій Димашок оголосив вирок. Чотирьох визнали винним у злочинах, передбачених частиною 3 статті 187 та частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України. Ще двох лише за першою статтею.

Так, двоє студентів отримали по 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. Згідно з законом Савченко, тепер рік у СІЗО рахують за два, тож вони відсидять ще майже два роки. Правда, якщо вирок вступить у законну силу – тобто потерпілі чи прокуратура не подадуть апеляцію.

Ще двоє отримали по 3 роки – тож відсидять ще майже місяць, адже до цього їх теж тримали у СІЗО.

І ще двоє хлопців, один з яких мешканець Чернівців, отримали 2 роки позбавлення волі – завдяки закону Савченко відсидять ще 1 рік і 2 місяці.