У кожній десятій прикарпатській криниці - непридатна для споживання вода


Спеціалістами ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗ України» обстежено 852 індивідуальних колодязів, вода з яких використовується для споживання дітьми віком до 3-х років.

Було проведено 1298 досліджень за санітарно-хімічними показниками, з них 131 не відповідають санітарно-гігієнічним нормативам, що становить 10,0%. Вміст нітратів виявлено у 126 пробах. За бактеріологічними показниками досліджено 34 проби, з них – 10 не відповідають санітарно-гігієнічним нормативам, що становить 29,4%.

Фахівцями лабораторій обстежено 3 громадських каптажі, за санітарно-хімічними показниками  досліджено 15 проб, із  них в 2 пробах виявлено перевищення за вмістом нітратів.  За  бактеріологічними  показниками  досліджено 13 проби, всі дослідження в межах норми.

Із  громадських колодязів досліджено 103 проби за санітарно-хімічними показниками, з них 42 не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам, що становить 40,8%. Вміст нітратів виявлено у 38 пробах. За бактеріологічними показниками досліджено 105 проби, з них – 18 не відповідають санітарно-гігієнічним нормативам, що становить 17,1%.

Спеціалістами ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗ України» проводилась саносвітня робота, а саме: 1 виступ на телебаченні, прочитано 9 лекцій населенню і підготовлено 16 санбюлетенів.

З метою посилення епідеміологічного нагляду та попередження захворювання на метгемоглобінемію направлено рекомендовані листи головам сільських рад та мешканцям, де було виявлено перевищення вмісту нітратів в питній воді індивідуальних криниць. У вищезазначених листах повідомлено про необхідність проведення очистки та знезараження колодязів.

Постійно проводиться роз’яснювальна робота з батьками дітей віком до 3-х років, в криницях яких було виявлено нестандартні зразки води за санітарно–хімічними показниками (підвищений вміст нітратів). Використання такої води є неприпустимим для приготування дитячого харчування, необхідно проводити чистки і знезараження індивідуальних криниць та повторні лабораторні дослідження питної води.