У потенційній Яблунівській ОТГ експерти пояснили переваги від об’єднання громад


У селі Середній Березів потенційної Яблунівської ОТГ Косівського району Івано-Франківської області відбулася зустріч сільських голів, місцевих депутатів і активу, під час якої було обговорено питання утворення цієї громади.

У рамках акції «Децентралізаційний марафон» у заході взяли участь регіональні консультанти з юридичних і бюджетних питань(проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Марія Баран і Юрій Стефанчук, інофрмує прес-служба ОДА.

Нагадаємо, що згідно з перспективним планом формування територіальних громад Івано-Франківської області до потенційної Яблунівської ОТГ належать селище Яблунів, села Акрешори, Баня-Березів, Вижній Березів, Люча, Лючки, Нижній Березів, Середній Березів, Стопчатів, Текуче і Уторопи.

Під час зустрічі було обговорено фінансову та інфраструктурну спроможність громади, оптимізацію освітньої мережі, важливість написання статуту об’єднаної громади тощо. Марія Баран коментуючи питання об’єднання громад на Прикарпатті підкреслила, що якщо буде можливість переходу ОТГ на прямі міжбюджетні відносини посеред року, то процес об’єднання громад набере обертів. 

Також експерти дали відповіді на численні запитання представників потенційної Яблунівської ОТГ, зокрема про напрями використання інфраструктурної субвенції, перші вибори в громадах, вибори і повноваження старост, вимоги до адміністративного центру об’єднаної територіальної громади та ін.