У прикарпатських селян не вилучатимуть свиней через спалах чуми


Попри спалах африканської чуми свиней у прикарпаському лісництві, підстав для вилучення свиней у приватних господарствах області, немає

Такого висновку дійшли прикарпатські чиновники під час позачергового засідання державної протиепізоотичної комісії при Івано-Франківській облдержадміністрації.

Як відомо, 9 лютого на території спеціалізованого лісомисливського науково-дослідного природозаповідного  господарства «Чорний ліс» помер один дикий кабан. Під час проведеного дослідження було встановлено, що причини загибелі – вірус африканської чуми свиней. Спеціалісти Держпродспоживслужби здійснили необхідні заходи задля локалізації осередку захворюваності та недопущення поширення вірусу.

«Від початку року у п’яти областях України зафіксовано 42 випадки зараження тварин на АЧС, два з них – у дикій фауні, - зазначила заступник голови ОДА Марія Савка. – Завдяки фаховій роботі та вчасно  проведеним заходам із профілактики, область  зайняла передостаннє місце, де зафіксовано випадки захворюваності. Однак впливу на дику природу профілактичні дії не мають, що і призвело до спалаху інфекції».

Управлінець також підкреслила, що найбільші приватні підприємства, які займаються вирощуванням свиней, сьогодні працюють у закритому режимі.

За словами начальника головного управління Держпроспоживслужби Романа Гурського, в епізоотичному осередку га території Тисменицького району проведено ряд необхідних заходів із ліквідації АЧС. Запроваджено карантин у 20-ти кілометровій зоні, терміном на 45 діб, визначено зони захисту та нагляду, встановлено ветеринарно-санітарний пост, зроблено дезбар’єр.

«Через те, що осередок захворюваності знаходився на закритій території, а саме у вольєрі, вдалося уникнути розповсюдження інфекції серед свійський тварин, - наголосив Роман Гурський. – У зоні захисту, де жителі с. Рибного утримують 14 голів свиней, проводяться спостереження за станом їх здоров’я».

Під час засідання фахівці  Держпродспоживслужби зазначали, підстав для вилучення свиней у приватних господарствах області немає. Загрози для здоров’я людей вірус не становить. Натомість, з метою недопущення поширення хвороби, у 14 населених пунктах Богородчанського, 10-ти Галицького, 6-ти Івано-Франківської міської ради, 29-ти Тисменицького та 13-ти Калуського районів будуть створені робочі групи для проведення подвірного обходу та клінічного огляду наявного свинопоголів’я. Представники Національної поліції області спільно з членами мобільних груп здійснюватимуть контроль на проїзних автошляхах для виявлення переміщення тварин без відповідних супровідних ветеринарних документів.

Також зазначалося, що у лісових господарствах Івано-Франківщини здійснюватимуть депопуляцію диких кабанів, знижуватимуть чисельність диких котів і собак.

Учасники заходу наголошували, при виявленні найменших ознак захворюваності тварин, потрібно якомога швидше звертатися до установ ветеринарної медицини.