Український альпініст став світовою легендою, підкоривши усі 14 найвищих гірських вершин


Український альпініст, чиє досягнення повторили менше 50 людей у світі — Владислав Терзиул.

Піднятись на гору, заввишки понад 8 тисяч метрів – це вже неймовірне досягнення. Похвалитися цим можуть лише декілька тисяч людей. Утім, на нашій планеті таких вершин 14 і тих, хто побував на кожній з них, мізер. Українець серед них.

Геолог за освітою, він доволі пізно закохався в гори. Але піднявшись уперше зрозумів, що без цього більше не уявляє свого життя. У всіх його сходження була ще одна особливість: Терзиул принципово не користувався кисневими балонами. Це при тому, що інші альпіністи без них навіть не намагаються штурмувати вершини.

Колеги жартували, що за умов розріджено повітря добре себе почувають лише хмари, реактивні літаки і Терзиул.

Але дивував він не тільки фізичною формою. Серед альпіністів легенди ходили про лазню, яку він влаштовував біля підніжжя гори. Цього раніше навчився у геологів. Нагрівав на вогні декілька каменюк, накривав їх тентом – і небачений комфорт посеред гір забезпечено.

На вершину завжди підіймався з мінімумом спорядження. Обов'язково брав зі собою камеру, щоб відзняти для дивовижні кадри гір. А часто і лижі. Нехай важкі, і незручні, але ж яке задоволення спускатись з восьмитисячника з вітерцем.

Холоднокровність і наполегливість – дві риси характеру, без яких людині нічого робити на висотах. Кожне таке сходження може обірватися будь-якої миті. На Аннапурні помирає кожен другий альпініст, на Чогорі — кожен п’ятий. Не можна підніматися зі страхом. Гори приймають тих, хто приходить з повагою.

Кількість підкорених вершин постійно зростала. У 2004 залишалась остання — Макалу. Зі штурмового табору вийшли разом з американцем Джеєм Сігером. Йшли порізно, кожен у своєму темпі. Акумулятор на радіодіозв’язку сідав. У табір вони так і не повернулись.

За 3 дні інші члени експедиції вирушили на пошуки. Одразу натрапили на тіло американця. На вершині гори знайшли особисті речі Терзиула, але його самого так ніде й не було. Підозрюють, що зірвався в ущелину.

Треба сказати, що в офіційному списку підкорювачів Терзиула немає. А все через непорозуміння. Підкоривши Шиша Пангму, українець піднявся до її центральної вершини. Це теж понад 8 тисяч, але сусідня — на 13 метрів вища. Виправити це він планував наступного року, і без сумніву таки б піднявся ще раз. Та гори не відпустили.