В Івано-Франківську бум на субсидії


На сьогодні 37040 сімей уже отримують субсидії, що становить понад 46% від усіх домогосподарств міста. А заяви продовжують надходити. Так, у жовтні зареєстровано 3347 заяв на отримання субсидій, у листопаді – 3153 заяви, а до 19 грудня – ще 1580 заяв.

Але не всі пошукачі зможуть отримати субсидії. Субсидія не призначається, якщо хтось із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб протягом 12 місяців перед зверненням здійснив покупку чи оплатив послуги на суму, яка перевищує 50 тис. гривень, пише ЗК

Буває так, що субсидія, призначена відповідно до встановлених норм, є незначною. Є випадки, коли особа на загальних підставах не може отримати субсидію, але не має змоги оплачувати комунальні послуги.

У таких випадках потрібно звертатися до комісії з призначення субсидій, яка не менше 2-х разів на місяць збирається при департаменті соціальної політики Івано-Франківського міськвиконкому. Комісія є міжвідомчою, до неї входять представники департаменту соціальної політики, департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, Центру зайнятості, Пенсійного фонду. Кожен випадок з призначення субсидій розглядається індивідуально. Попередньо соціальні інспектори обстежують житлові умови пошукачів субсидій і складають акт матеріально-побутових умов проживання.
Така комісія збиралася 16 грудня, розглянули не менше 200 справ, а відмовили у призначенні субсидій тільки 6 домогосподарствам.

Розповідає в.о. директора департаменту соціальної політики Івано-Франківського міськвиконкому Руслан Зелик:

Комісія розглядає різні життєві ситуації, у які потрапили люди, що хочуть отримувати субсидії. Наприклад, пенсіонери живуть самі, але мають надлишкову площу. Згідно із Постановою Кабміну субсидія надається на площу 13,65 кв. м на людину і додатково 35,22 кв. м на обійстя. А якщо площа квартири становить, наприклад, 60 кв. м? Комісія може врахувати становище пенсіонерів з невеликою пенсією і має право надати субсидію на надлишкову площу. Якщо у квартирі проживають працездатні особи, то субсидій на надлишкову площу вони не отримають.

Виносяться на комісію справи, коли людина щось купила чи оплатила послуги на суму понад 50 тисяч. Буває, що ці гроші витрачаються на лікування, операцію і цьому є документальне підтвердження, тоді комісія має право надати субсидію такій особі. Комісія створена для допомоги та соціального захисту людини.