Верховна Рада продовжила на рік особливий статус Донбасу


За ухвалення закону проголосували 229 народних депутатів.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні другий закон про реінтеграцію окупованої частини Донбасу, який вніс до парламенту президент України Петро Порошенко, пише Еспресо.

Верховна Рада ухвалила законопроект №7164 «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей».

За ухвалення закону проголосували 229 народних депутатів, 57 — проти.

В оновленому законопроекті йдеться про те, що особливий статус окремих районів Донбасу буде продовжено на рік виключно після виконання всіх умов, викладених у ст. 10 закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», зокрема після виведення усіх незаконних збройних формувань і військової техніки.

Нагадаємо, Україна ухвалила закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей восени 2014 року, але внесла до нього зміни навесні 2015 року, які не дозволили йому набути чинності. Зокрема, законом було передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців. При цьому термін дії закону обмежили трьома роками.

Цей термін спливе 18 жовтня 2017 року.

Представниця президент Ірина Луценко напередодні заявила, що продовження терміну дії цього закону було однією з домовленостей спецпосланця США Курта Волкера і помічника президента РФ Владислава Суркова.

Нагадаємо, 6 жовтня Верховна Рада також ухвалила у першому читанні президентський законопроект №7163 про реінтеграцію Донбасу

4 жовтня президент Петро Порошенко вніс у парламент законопроекти №7163 і №7164 «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей».

5 жовтня парламентський комітет із нацбезпеки і оборони рекомендував Раді ухвалити за основу та в цілому доповнений президентський законопроект №7164 щодо реінтеграції Донбасу.