Винний невинного не розуміє: Як живеться переселенцям на Прикарпатті


У Дзвинячі на Богородчанщині триває конфлікт між сім’єю, які є переселенцями зі сходу України, та жителями будинку, де приїжджі орендують житло. У травні цього року сусіди відімкнули орендоване помешкання від водопостачання та каналізації. Свої дії вони пояснили поганим станом мереж, через що відбувається затоплення їхніх помешкань, і відмовою власника та орендаря житла реагувати на ситуацію.

Через постійні скарги у різноманітні інстанції родині переселенців вдалося відновити водопостачання і водовідведення. Проте проблема не зникла, затоплення триває. У квартирах сусідів – пліснява, сирість та інші сліди постійного замокання. Відтак сторони готові йти до суду, щоб відновити справедливість і компенсувати завдані їм збитки, пише Галицький кореспондент

Комісія вирішить?

У п’ятницю, 26 серпня, у Дзвиняч на вулицю Степаняка, 21 на вимогу жителів будинку виїхала комісія. У її складі – представники Богородчанської РДА, секретар сільської ради, троє представників поліції.

«До нас надійшло звернення від мешканців цього будинку, датоване 20 травня. Наскільки я пам’ятаю, після цього ми тут були, з’ясовували ситуацію, обставини справи, – розповідає заступник начальника управління економічного розвитку та інфраструктури Богородчанської РДА Роман Капущак. – Ми здійснювали огляд усіх помешкань».

Під час огляду було складено акт. У ньому йдеться про те, що через  постійне замокання стін у помешканнях на першому поверсі було проведено часткову заміну труб у двох квартирах – Семківа (№3) та Копилець (№7). Ремонтні роботи проводилися шляхом часткового демонтажу стіни (шахти) у квартирі №3, замінено чавунну каналізаційну трубу на пластикову. Під час робіт на другому поверсі у квартирі №7 не встановлено трійник для відведення каналізації по квартирах, що спричинило відключення квартири №6 (з переселенцями) від каналізаційної мережі. Аналогічні роботи проведені і в системі холодного водопостачання. Комісія зробила висновок, що після завершення ремонтних робіт жильці квартири №6 повністю позбавлені доступу до каналізаційної та водопровідної мережі будинку, що суперечить санітарним нормам.

14182229_950140585108848_1000885843_n

«На нашу думку, це суперечить усім нормам. Ми запропонували шукати компроміс. Як я розумію, досі він не знайдений», – зазначає Капущак.

Рішення комісії прийшли послухати практично всі жильці будинку. Щоправда, швидко вирішити питання із затопленням представникам влади не вдалося. Серед присутніх виявилася стороння особа, чоловік, який фільмував усе, що відбувалося перед будинком. Жителі заперечили проти зйомки, висловили своє занепокоєння правоохоронцям. Дозвіл на відеофіксацію дали лише переселенці. Відтак присутні дійшли до висновку, що відеозйомка проводиться за вказівкою родини переселенців і невідомо, з якою метою буде використане це відео.

Наразі жителі хотіли б з’ясувати наміри пана Олександра Ч., адже він приїхав у віддалене село, в район, де багато великих об’єктів:  газокомпресорна станція, підземне сховище газу, резиденція президента. Крім того, він свідомо створює провокації, конфліктні ситуації у будинку, скаржиться на людей у правоохоронні структури, тож і відео може використати, як йому заманеться. Його дружина поводиться аналогічно, зауважують місцеві.

«Бандерівці для мене – герої, а ви – пусте місце», – закинула присутнім дружина пана Олександра. Після таких слів люди попросили виселити приїжджих, адже цей випадок – далеко не перший.

«Від сьогоднішнього дня подача води у квартиру на другому поверсі буде припинена, – зауважив господар затопленого помешкання Павло Семків. – Є дві квартири, які завдали збитків, і дві – потерпілі. Про це я сказав сусіду, попросив відшкодувати завдані ним збитки. На що він заявив, що повертати нічого не збирається».

Пан Олександр свою вину заперечує. Каже, що квартиру затопити не міг. «З перших днів до нас ставлять вимоги звільнити квартиру, хочуть, щоб ми виїхали, – зауважує він. – Коли розбили стіну, побачили, що текло з іншої сторони, від Копилець».

Жителі будинку апелюють до того, що відколи сім’ю переселенців під’єднали до мережі, знову з’явилися мокрі плями на стінах. Викликали фахівця.

«Затоплення відбувається з другого поверху. Найбільша тріщина була у чавунній хрестовині з боку квартири №6, труба там прогнила. При спуску вода потрапляла в «коліно», текла вниз, що призводило до замокання стіни навпроти», – розповідає майстер Ігор Парфан.

Шахта одна на чотири квартири, тож казати, що пан Олександр відношення до затоплення не має, безглуздо. Труба була спільна на дві квартири верхнього поверху, тож пропорційно вина розподілена між обома квартирами нагорі. Проте Копилець визнає свою вину і готова відшкодувати збитки, а Олександр Ч. – ні, зазначає фахівець.

Конденсат чи затоплення?

«У двох квартирах на першому поверсі почали замокати стіни, – розповідає жителька будинку Галина Зайцева. – В одній з них проживає моя мама, вона й звернулася до пана Олександра, показала йому наслідки затоплення. Той сказав, що це конденсат, і подав на неї заяву у правоохоронні органи за наклеп».

У квартирі №3 на першому поверсі відразу видно наслідки замокання. У ванній кімнаті повністю здерта плитка зі стін, штукатурка зі стелі та покриття з підлоги. Павло Семків розповідає, що змушений був це зробити через грибок, який виник від постійної вологості через прорив у мережі водопостачання.

«Я звернувся до сусіда зверху, розповів про ситуацію. Той заперечив, сказав, що відношення до затоплення не має, а на стінах у мене конденсат. Ми звернулися і до власниці житла, яка наразі перебуває в Бельгії. Та порадила розбиратися самим. До цього квартиру орендували багато людей, жодних проблем з ними у нас не було», – розповідає Семків.

Окрім матеріальних проблем, сусіди скаржаться на грубість з боку переселенців. Як Олександр, так і його дружина обзивають людей нецензурними словами, називають «бандерівцями», погрожують, звинувачують у тому, що через таких людей почалася війна на сході. Сусіди розповідають, що в будинку багато років поспіль жили мирно, ніколи не було конфліктів, образ, усі підтримували один одного. Неприємності почалися, коли приїхали нові сусіди.

Коли Олександр Ч. добився, щоб водопостачання і водовідведення до його помешкання відновили, після всіх попередніх незгод сусіди не хотіли давати йому дозвіл під’єднатися до мережі.

«Я не пустила їх до хати. Тоді вони привели трьох поліцейських, представника архітектури та сільського голову. Дозвіл на підключення я не дала. Тоді вони вибили дірку у стіні, щоб мати доступ до шахти, зробили вхід до моєї труби і під’єднали мережі», – зауважує жителька квартири №7 Богдана Копилець.

Жінка додає, що переселенець її постійно ображає, обзиває її дітей, на чоловіка двічі піднімав руку. «Я звернувся в Богородчанську районну раду, Івано-Франківську обласну раду, щоб вжили хоча б якихось заходів. Якщо реакції не буде, звернуся у вищі інстанції», – запевняє Павло Семків.

Виселяють усіх

Пан Олександр  з родиною переїхали до Дзвиняча у листопаді минулого року. Житло знайшли відразу, невдовзі почалися конфлікти з сусідами. У травні люди відрізали помешкання переселенців від системи централізованого водопостачання та водовідведення і заробили стояк монтажною піною.

«Коли ми сюди переїхали, вони почали зводити на нас наклеп. До нас приходили перевіряти, чи саме тут є протікання. Нічого не виявили. Хоча поверхня труб волога, але це через відсутність вентилювання. Квартира Семківа через шахту від мене, я не міг їх затопити – вони це вигадали», – зауважує пан Олександр.

Крім того, він стверджує, що всіх жильців квартири, які орендували житло до нього, тут виселяли. «Вони скаржаться, що моя дитина скаче у них по голові, а ми до 2-ої години ночі не даємо нікому спати. Але ж дитина ходить до школи, вона лягає спати о 21-ій годині. Дружина позмінно працює в Івано-Франківську в лікарні, а в мене хворе серце, я навіть телевізор не дивлюся», – каже переселенець.

І додає: якщо незалежна комісія визначить, що у затопленні сусідів винен він, то він відшкодує збитки. «Квартира Семківа розміщена між холодними стінами. У сусідній з ним квартирі ніхто не живе, вона не опалюється. Його квартира також майже весь час зачинена, вдома нікого немає. Відтак і вологість у помешканні висока. Я йому пояснював, що не можу його квартиру затопити», – говорить чоловік.

Переселенець стверджує, що боїться за безпеку власної доньки, саму надвір її не випускає. Сусіди, за його словами, вчиняють провокації, можуть починати бійку, скаржаться. «Я приїхав сюди, бо тут дешевше житло. Моя дитина вже п’яту школу змінила. То що, я повинен кинути все, як вони того вимагають?» – запитує переселенець.

Після інциденту з відключенням пан Олександр, за його словами, не подавав позову до суду на Павла Семківа, хоча той вчинив грубе порушення закону щодо нього та його родини. Нині він готовий відстоювати свою правду, щоб зрозуміти, хто винен у ситуації і на якій підставі його родину на три тижні залишили без води та каналізації.

Дорога до суду

Павло Семків зауважує, що раніше, коли здійснювали розведення каналізаційних та водопровідних мереж, він дав дозвіл зі свого помешкання провести воду жильцям на другому поверсі. Наразі він змінив свою думку, постачати воду на другий поверх відмовляється. Представник Богородчанської РДА запропонував присутнім викликати незалежного експерта, який дасть оцінку ситуації.

«Зі свого боку ви маєте право відмовитися, адже це приватна власність. Але все ж, на мою думку, це має вирішувати суд. І якщо ви у суді доведете, що пан Олександр має вам відшкодувати збитки, так і буде. Якщо експерт підтвердить, що труба не має йти через вашу квартиру, ви це можете пред’явити у відповідні органи, попередити сусідів офіційно про відключення і необхідність проведення власного трубопроводу, але це рішення має бути законним», – наголосив Роман Капущак.