Як у старому Станиславові панянки одружувалися заради вигоди


У 1918 р. місцева преса повідомила про ганебне явище воєнного часу – шлюби заради вигоди, які за роки Першої світової війни набули великого поширення.

Винахідливі панянки укладали шлюби з військовими, які отримували воєнні виплати, що були досить високими. При цьому майбутній чоловік був їм абсолютно байдужим, інколи вони знали його протягом дуже недовгого часу. Після відпустки новоспечений чоловік знову повертався на поле бою, а його дружина шукала собі іншого кавалера – цього разу «для душі», пише Західний кур'єр.

Не дивно, що в місцевих судах у той час значно зросла кількість процесів про розлучення. Побільшало роботи й у поліції, адже такі стосунки  нерідко закінчувались бурхливими «розборками», траплялися навіть криваві драми.

Коли в таких шлюбах народжувалися діти, вони мусили зростати в родині з ненормальними відносинами, де не було любові і взаєморозуміння.  Діти ставали некерованими і часто поповнювали лави малолітніх злочинців. Газети зазначали, що ганебні явища війни ще на багато десятиріч залишать свій слід у суспільстві.