Які села може підтопити на Дністрі через ГЕС


Багато сіл на Дністрі та унікальні пам'ятки може просто затопити через будівництво ГЕС на Дністрі – на межі Тернопільської, Івано-Франківської і Чернівецької областей.

Опис теренів, які може затопити, оприлюднив Олександр Вікирчак у групі “Врятуй Верхній Дністер від ГЕС” на Facebook, пише 20 хвилин.

ГЕС Брідок – Синьків 

При підпорі води на 8м утворюється водосховище на 40 км. (згідно передпроектних напрацювань ) При цьому ймовірне підтоплення городів або й будинків у Синькові та Зозулинцях.  При чому з Тернопільської сторони Дністер і прибережна смуга тут входять у межі НПП Дністровський каньйон з вилученням у користувачів. Повністю порушується режим Городоцько-Добровлянського та частково– Касперівсько- Городоцького іхтіологічних заказників.. У зону затоплення потрапляють нижні частини розташованих на схилах і ботанічних заказників (окремі об’єкти ПЗФ) :Стінка Городок -Костільники.,Синьківська кострицева степова ділянка, Деренівська стінка, Урочище Криве

Устянська ГЕС

Якщо наскільки можливо проаналізувати передпроектну докуменцію того ПАТ «Укргідроенерго»,то виходить наступне: При підпорі води на 8м утворюється водосховище на 30 км. При цьому ймовірне підтоплення городів або й будинків у Горошовій і навіть у Колодрібці. На карті виділено місця, що ймовірно будуть затоплені. Може бути цікавою для людей з придністерських сіл.. Може хто знайде своє обійстя.

Дністер і прибережна смуга тут входять у межі НПП Дністровський каньйон з вилученням у користувачів. Повністю змінюється гідрологія. Зникають такі червонокнижні види риб,що люблять течію, як марена,вирезуб, чоп,стерлядь. Тобто Парк не виконує свою природоохоронну функцію. 

ГЕС Заліщики (Печорна)

При підпорі води на 8м утворюється водосховище на 28 км. (згідно перед проектних напрацювань ) При цьому ймовірне підтоплення городів або й будинків у Городниці, Передівані та Іване Золотому. При чому з Тернопільської сторони Дністер і прибережна смуга тут входять у межі НПП Дністровський каньйон з вилученням у користувачів. У зону затоплення потрапляють нижні частини розташованих на схилах і ботанічних заказників Жижавський (окремі об’єкти ПЗФ)

ГЕС Монастирок

При підпорі води на 8м утворюється водосховище на 44 км. (згідно перед проектних напрацювань ) При цьому ймовірне підтоплення городів або й будинків у с.с. Возилів,Сокирчин ,Набережне, Долина На карті виділено місця, що ймовірно будуть затоплені. Може бути цікавою для людей з придністерських сіл.. Може хто знайде своє обійстя. Місце, де тут планують греблю не входить у межі НПП Дністровський каньйон

ГЕС Вістря

При підпорі води на 8м утворюється водосховище на 26 км. (згідно перед проектних напрацювань ) При цьому ймовірне підтоплення городів або й будинків у с.с. Вістря ( якщо гребля нижче села - з наявних паперів це не дуже видно), Смерклів.

На карті виділено місця, що ймовірно будуть затоплені. Може бути цікавою для людей з придністерських сіл.. Може хто знайде своє обійстя. При чому з Тернопільської сторони Дністер і прибережна смуга тут входять у межі НПП Дністровський каньйон з вилученням у користувачів. Ймовірно буде затоплено ботанічний заказник Теребіж біля с.Діброва створений для збереження білоцвіту весняного, два відслонення девону , що мають статус об’єктів ПЗФ в околицях с.Вістря.

Через зарегулювання Дністра повністю змінюється його гідрологія. Зникають такі червонокнижні види риб, що люблять течію, як марена, вирезуб, чоп, стерлядь. Тобто Парк не виконує свою природоохоронну функцію

ГЕС Литячі

При підпорі води на 8м утворюється водосховище на 24 км. (згідно перед проектних напрацювань ) При цьому ймовірне підтоплення городів або й будинків у в Хмелевій (Івано Франківській) При чому з Тернопільської сторони Дністер і прибережна смуга тут входять у межі НПП Дністровський каньйон з вилученням у користувачів.