За колючим дротом: Життя засуджених та ув’язнених у франківській тюрмі


Івано-Франківська установа виконання покарань (№ 12) розміщена на вул. Коновальця. Ця закрита зона розташована в центральній частині міста. Вона мало помітна зовні. Крім того, паралельно до установи розташовані обласні будівлі поліції та СБУ.

Потрапити у в`язницю можна хіба у День відкритих дверей, який тут влаштовують. Щоб побачити франківську в`язницю і де “живуть” засуджені та ув’язнені, знімальна група МІСТА вирішила відвідати установу та показати все у відеосюжеті.

Відверто кажучи, нашим кореспондентам слід було пройти деякі бюрократичні моменти, аби потрапити на цю територію. Зрештою, все вдалося. Відеосюжет вирішили розділити на дві частини. Сьогодні, 21 серпня, у першій частині покажемо саму будівлю Івано-Франківської установи виконання покарань (№ 12).

У чотирьохповерховій забудові відбувають покарання засуджені чоловіки і чекають рішення суду ув’язнені чоловіки, жінки та неповнолітні. Відбій о 22:00, а підйом о 06:00. Також є й інші правила та розпорядок дня. Все розписано та вноситься у розклад. У камерах максимально може знаходитися чотирнадцять осіб. Люди, які засуджені до довічного позбавлення волі у камерах відбувають покарання максимально до шести осіб, але найчастіше їх у приміщенні двоє. Все залежить від тяжкості вчиненого злочину. У кожній камері є телевізор. Керівництво пояснює, що технікою забезпечують родичі.

У темних коридорах в`язниці розміщені крім камер приміщення для занять спортом, робочі місця, де працюють засуджені (крім довічно ув`язнених) та кімнати культурно-масової роботи.

В основному корпусі на першому поверсі знаходяться адміністративні приміщення. Одразу при вході розміщена чергова частина. В цей корпус мають право заходити працівники та правоохоронці. Також засудженні або ув`язнені у супроводі. Зустріч з родичами проводиться в іншому корпусі. До основного корпусу заходити не дозволено, хіба, якщо це День відкритих дверей в установі. На другому поверсі отримуються неповнолітні та жінки, які ув`язнені. Для неповнолітніх облаштовані класи, у яких вони навчаються. Зараз в установі п`ятеро неповнолітніх. На цьому ж поверсі працює психолог. На третьому знаходяться ув`язнені чоловіки. На четвертому поверсі розміщена медична частина і палати медичної частини, а також сектор максимального рівня безпеки, де утримуються засуджені до довічного позбавлення волі. Крім того, на цьому поверсі розташовані камери для ув`язнених чоловіків.

Є ще й інший корпус установи, у якому відбувають покарання засудженні відділення господарського обслуговування. Якраз останні можуть рухатися поверхом, мають окремий туалет, кухню, комірчину для продуктів, кімнату для дозвілля та ванну кімнату. До того ж, вони працевлаштовані: сума заробітної плати складає до 1600 грн. Керівництво пояснює, що працевлаштовані ті засуджені, які вчинили не особливо тяжкий злочин.

Додамо, що з березня 2015 року Івано-Франківський слідчий ізолятор реорганізовано в Івано-Франківську установу виконання покарань (№ 12).