Замість "порчі" шахрайка зняла з мешканки Долини золоті прикраси


Жертвою наразі невідомої зловмисниці стала 26-річна жителька Долини. Працівники поліції розшукують «ворожку», яка обманом заволоділа ювелірними виробами долинянки, водночас застерігають інших прикарпатців від оборудок такого роду пройдисвітів.

«Зняття порчі» — коронний номер багатьох шахраїв. Схема цього виду шахрайства дуже проста. Майбутню жертву зупиняють під будь-яким приводом просто посеред вулиці, запитують будь-що, аби тільки вступити з людиною у розмову.

В якості подяки за отриману інформацію пропонують «зняти порчу», наведену заздрісниками, або ж поворожити. Жертву одразу ж піддають сильному психологічному впливу, маніпулюючи найуразливішими місцями кожної людини — життям, здоров’ям рідних та близьких, особистим щастям. Погодьтеся, більшість людей, почувши, що життю батьків або дітей загрожує небезпека, віддадуть усе, аби уникнути неприємностей. Саме на це і розраховують шахраї.

Відтак, аби позбутись прокляття, вони пропонують провести спеціальний ритуал, під час якого виманюють у жертви все, що має хоч якусь матеріальну цінність. Одним словом, такі провидиці успішно «знімають порчу», а разом з нею — все інше: гроші, коштовності, дорогий одяг. Найбільше вражає також і те, що деякі особливо емоційні та вразливі громадяни не лише віддають усе, що мають при собі, а й виносять заощадження з дому.

Схожий випадок трапився напередодні й в місті Долина. До молодої місцевої жительки підійшла незнайома жінка, яка запронувала їй поворожити. Та, довго не думаючи, погодилась. Псевдопровидиця розповіла, що нібито на жінку навели «порчу» і аби позбутися її потрібно провести спеціальний ритуал. Під час так званого ритуалу молода жінка віддала шахрайці свої ювелірні вироби - золотий ланцюжок та сережки.

Аби не потрапляти у такі прикрі ситуації, радимо вам запам’ятати наступні поради:

- уникайте будь-яких контактів з особами, які хочуть яким-небудь чином привернути вашу увагу, на секунду затримати або зупинити, якщо ви в русі. Не бійтеся здатися грубими.

- якщо ви побачили на вулиці групу жінок, які пристають до перехожих з пропозиціями погадати, зняти порчу — краще заздалегідь перейдіть на інший бік вулиці.

- якщо до вас додому завітали незнайомі люди з подібними пропозиціями, не впускайте їх до помешкання. Зробіть вигляд, що ви вдома не самі. Намагайтесь не вступати у вербальний чи невербальний контакт з такими особами. У жодному разі не дивіться їм в очі, не відповідайте на запитання і не дозволяйте скорочувати між вами дистанцію чи торкатись вас.

Якщо ви все ж стали жертвами таких видів шахрайств у жодному разі не зволікайте, одразу ж звертайтесь до найближчого відділу поліції або ж за номером «102». Сектор комунікації Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області