Зараз в франківській дитлікарні 19 дітей боряться з раком


15 лютого у всьому світі відзначається Всесвітній день онкохворої дитини. З цієї нагоди в обласній дитячій клінічній лікарні напередодні відбулася прес-конференція.

Ця дата вперше з'явилася в календарі в 2001 році за ініціативи Всесвітньої конфедерації батьків дітей, хворих на рак. З 2003 року цей день відзначається і в Україні.

«Цей день – свято перемоги малюків і дорослих, лікарів, родичів хворих і всіх, хто небайдужий до чужого горя, над страшною недугою – злоякісними пухлинами дитячого віку», - говорить завідувач онкогематологічним відділенням обласної дитячої клінічної лікарні Алла Іваненко. «Бо онкологія в дитячому віці, - зазначає лікар, - є небезпечним, важким, але здебільшого виліковним захворюванням».

Щорічно у 175 тисяч дітей по всьому світу діагностують онконедуги. За даними Міністерства охорони здоров’я в Україні кожного року реєструється від 1000-1200 нових випадків злоякісних новоутворень у дітей.

Як повідомляють онкологи, у структурі причин смертності серед дітей та підлітків онкологічні захворювання посідають друге місце. Більше 70% всіх дитячих  онкопатологій є виліковними, якщо діагностуються і лікуються на ранній стадії. Несвоєчасне виявлення захворювання у дитини та відсутність якісного лікування, призводить до того, що решта дітей помирає. Тому дуже важливо вчасно діагностувати хворобу.

За словами Алли Іваненко, в даний час у відділенні онкогематології ОДКЛ на лікуванні знаходиться 19 дітей з діагнозом раку різної етіології.

«Процес лікування дитини, хворої на рак, можна прирівняти зі шляхом вузькою звивистою стежиною, - додає обласний дитячий онкогематолог, - де з обох боків якої глибоке провалля – з одного боку небезпечне захворювання, з іншого – побічна дія та ускладнення від дії хіміотерапії. Щоб дитина одужала, слід знищити 100% ракових клітин, тому лікування проводиться з максимально можливою інтенсивністю та агресивністю, бо без лікування одужання неможливе».

Діагностувати рак завжди складно, говорять фахівці, але кожний дільничний педіатр повинен пам’ятати, що симптоми цього грізного захворювання різноманітні і при першій підозрі дитину краще проконсультувати у спеціаліста, бо це допоможе врятувати її життя.

Проблема полягає і в тому, щоб батьки вчасно зверталися до лікаря. Вони повинні слідкувати, чи не бліда дитина, чи не погіршився в неї апетит, чи не з’явився висип, крововиливи на шкірі, кровоточивість ясен, чи не збільшились лімфатичні вузли, не з’явилася пухлина. Саме уважність батьків, на думку дитячих онкологів, відіграє важливу роль у профілактиці онкологічних захворювань у дітей.

У цей день у відділенні онкогематології традиційно з нагоди Міжнародного дня онкохворої дитини також відбувся молебень за участю о. Руслана П’ясти, о. Юрія Стрільціва та семінаристів Івано-Франківської духовної семінарії.