Засідання тимчасової комісії щодо забудови озера ледь не перетворилося на балаган


Сьогодні, 5 травня відбулося перше засідання тимчасової контрольної комісії щодо забудови навколо міського озера.

На порядок денний засідання було винесене питання щодо запропонованого поділу земельної ділянки ПП "Вамбудом", інформує кореспондент Бліц-Інфо. Зокрема йдеться про розподіл земельної ділянки біля міського озера, яку ПП "Вамбуд" пропонує розділити на дві частини: одну (1,2618 га) для обслуговування будівель незавершеного будівництва, а іншу (0,6264 га) для облаштування скверу.

Голова комісії запропонував розділити засідання на дві частини: законність чи незаконність ведення будівництва та схвалення чи не схвалення громадськістю будівельних робіт.

Спочатку доповідали запрошені експерти - начальник юридичного відділу виконавчого комітету Надія Кедик та голова управління земельних відносин Кирило Обладан.

Зокрема, Надія Кедик зазначила, що особа, яка звернулася про розподіл, має договір на незавершене будівництво на території 1\19 ділянки і має право на виділення земельної ділянки під вказане будівництво. 

«Якщо говорити чи Ковальчук має право на виведення земельної ділянки під незавершеним будівництвом, то юридично він має таке право», – пояснила юристка.

У свою чергу Кирило Обладан розповів, що через ЦНАП до них надійшла заява про надання необхідних документів для отримання дозволу на складання технічної документації.

"Як об'єкт цивільних прав дана земельна ділянка вже сформована і зараз йдеться тільки про поділ. І власник об'єкту нерухомості "Вамбуд", подав клопотання про складання документації. Цільове призначення ділянки для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови", - резюмував Обладан. 

Тоді активісти задали експертам уточнююче питання чи така пропозиція забудівника відповідає законам. І Кедик і Обладан підтвердили, що у їхніх відділів жодних зауважень до проекту рішення не було.

Після того, як присутні вислухали позицію екпертів, голова комісії запропонував перейти до обговорення позиції громади.

Першим надали слово для виступу керівнику "Вамбуду" Миколі Ковальчуку.

"Це питання набуло резонансу. Ми хочемо таким вчинком розгладити невдоволення громадськості. Нам не потрібно цілої земельної ділянки, тому хочемо її поділити і зробити сквер. Ця пропозиція не стосується узаконення забудови чи функціонального призначення забудови. Те що ми пропонуємо зробити це немала інвестиція у розвиток міста", - зауважив Ковальчук. 

Після цього він представив проект, як має виглядати сквер.

Проте слова забудівника викликали невдоволення серед деяких громадських активістів, які заявили, що їм подобається та ділянка у такому вигляді як вона є.  Коли свою думку почали висловлювати інші присутні, член комісії Андріан Волгін і Сергій Чирва постійно всіх перебивали і переходили на особистості. Почалася суперечка з взаємними звинуваченнями. Волгін заявив, що вирішувати долю озера мають ті, хто там постійно відпочиває, а не ті хто раз на рік туди приходить. 

В той же час Чирва просто кричав не по суті, звинувачуючи всіх і все, при тому не даючи висловитись іншим. Це тривало до того часу поки представника спілки учасників АТО Василь Андріїв не зупинив "балаган" та закликав всіх до дискусії.

Окрім того активістка Наталя Голомідова висловила побоювання, що якщо дозволити такий розподіл, то інші забудівники теж захочуть таким чином узаконити будівництво.

У підсумку активісти погодились на пропозицію Ковальчука, що потрібно створити громадську комісію, яка розробить пропозиції стосовно майбутнього вигляду озера і буде контролювати будівництво.

Окрім того голова комісії Віталій Мерінов заявив, що питання забудови озера не зводиться тільки до "Вамбуду", тому потрібно вирішувати проблему в комплексі, а для цього потрібно не одне засідання. Жодних інших рішень по суті прийнято не було.