Знання зростають у ціні


Міністерство освіти і науки України до нового навчального року підготувало сюрприз батькам четвертокласників та семикласників, котрі вчаться вже за новою програмою. Їм доведеться першими купувати своїм школярам підручники, адже відтепер Міністерство освіти і науки не забезпечуватиме учнів навчальною літературою. Причина такої новації — скорочення ресурсів в освітньому бюджеті. Безплатно підручники зможуть отримати лише учні окремих категорій — діти-сироти та позбавлені батьківської опіки, інвалі

Механізм на стадії розробки

Те, що за підручники доведеться платити, — рішення категоричне. Проте профільне міністерство ще досі не напрацювало механізму, котрий регулюватиме оплату за книжки. Заступник міністра освіти інна Совсун переконана, що вартість підручників потрібно розділити між різними періодами, адже справедливо, що та дитина, котра вчиться вже не за новим підручником, має сплачувати за користування ним менше за свого попередника. А поки освітні фахівці розробляють схему оплати за навчальну літературу, батьки майбутніх четвертокласників та семикласників і собі сушать голову над проблемою, котра добряче вдарить по їхньому сімейному бюджетові.

— Дуже цікаво, скільки ще несподіванок чекати від нової програми, — констатує мама третьокласника Уляна Баюрчак. — Невже не можна продумати хоч трішки наперед? Тепер виходить, що коли я не зможу заплатити кругленьку суму, то моя дитина буде навчатися без книжок? У третьому класі ми маємо 13 підручників, приблизно стільки ж їх буде у четвертому, п’ятому класах. Вистачає вже того, що ми до цих підручників докуповуємо друковані зошити, а це не мало не багато — по 200 гривень, ось уже третій рік. От і виникає запитання: треба нам було нової програми? Спочатку вона «била» нас морально, незрозумілими правилами і нововведеннями, а тепер ще й фінансово...

Перспектива купівлі навчальної літератури для своїх дітей наштовхнула батьків школярів на серйозні думки про запровадження домашньої освіти. Адже навчання в школі попри її безплатність влітає дорослим у кругленьку суму, яку можна витратити на репетитора чи вчителя. Ще інші батьки виходом із цієї ситуації бачать повернення до старої програми та старих підручників. Втім, у багатьох школах Івано-Франківська уже думають над тим, як зменшити фінансове навантаження купівлі книжок на бюджет кожної окремої родини. Як варіант, розділити витрати на купівлю підручників для четвертокласників між батьками дітей початкових класів — від першого до четвертого.

Але це все розмови на рівні фантазій, а як це буде втілено в життя — поживемо-побачимо, адже профільне міністерство ще має сказати своє останнє слово. 

«Золоті» підручники

Скільки в середньому коштуватиме один підручник для четвертого чи сьомого класу нині складно сказати, адже вони є поки що лише у електронній формі, але не в паперовій.

Тож підрахувати, в скільки таке задоволення обійдеться, батькам нереально, проте прикинути можна. За словами вчителів, для навчання четвертокласникам знадобиться 11 підручників, семикласникам — 16. А далі арифметика проста. Нині середня ціна книжки коливається від 50 до 70 гривень. Звичайно, що новенькі підручники, швидше за все, коштуватимуть дорожче. Педагоги прогнозують — від 80 до 100 гривень. Отже, за комплект навчальної літератури батькам доведеться викласти кругленьку суму. За старими цінами батькам четвертокласників — від 550 до 700 гривень, семикласників — від 800 до 1 120. За новими — від 880 до 1 100 грн. та від 1 280 до 1 600 грн. відповідно.

Крім того, наскільки відомо, вчителі також змушені будуть купувати свій комплект підручників, їх також не забезпечуватимуть необхідною літературою. 

— Як вчитель початкових класів, звичайно, я ставлюся негативно до того. Тому що нині не всі батьки мають можливість купити своїм дітям комплект книжок, не у всіх високі зарплати, переважно люди отримують від півтори до двох з половиною тисяч гривень зарплати, — коментує вчитель початкових класів Івано-Франківської ЗШ №15 Оксана Гузік, котра вже з наступного навчального року випробує цю зміну на собі та своїх учнях. — Щоб купити дитині книжки, доведеться виділити із сімейного бюджету десь з тисячу гривень. А якщо в родині — двоє дітей: одна — в четвертому класі, друга — в сьомому, то ще більше. Шкільні витрати на дитину не обмежуються лише підручниками, ще треба докупити предметні, звичайні зошити та інше шкільне приладдя, одягѕ Якщо в Україні безплатна освіта, то тепер виходить якийсь нонсенс, бо вона вже зовсім не безплатна.

Оксана Степанівна розповідає, що на батьківських зборах, присвячених саме платним підручникам, батьки сиділи з дуже здивованими очима. Звичайно, вони обурені такою новацією профільного міністерства, але що робити, доведеться купувати, якщо хочуть дати своїм дітям добру освіту. У пошуку нестандартного виходу з цієї ситуації від окремих батьків лунали пропозиції про купівлю електронної книжки, куди можна «закачати» весь комплект підручників. Окрім численних плюсів раджетів, серед яких і зменшення ваги учнівських портфелів, є й кілька мінусів. Техніка завжди може зламатися, в невідповідний момент розрядитися, якщо дитина забула ввечері її зарядитиѕ Крім того, вартість електронної книжки коливається від 2 000 до 6 000 гривень. То де тут економія?   

Право вибору

За словами педагогів, єдиний плюс у ситуації з підручниками в тому, що вчителі кожного класу кожної школи можуть переглянути он-лайн усі запропоновані підручники різних авторів й обрати ті, які їм видалися найкращими. «Це єдиний позитивний момент, — констатує Оксана Гузік. — Мені подобається, що ми маємо право вибрати підручники. В тому переліку книжок, на якому ми зупинилися, майже не залишилося підручників тих авторів, за якими ми навчалися попередніми роками і навчаємося тепер. Адже більшість з них — не надто високої якості та з помилками. Хай ті автори нас вибачать, але ми вибираємо ті книжки, за якими вчителю краще та цікавіше працювати з дітьми. Щоб дітям було доступніше зрозуміти той чи інший навчальний матеріал, щоб батьки не сушили голову, де взяти ту чи іншу інформацію, щоб підготувати дитину до уроку. Ми звертали увагу на гарний методичний матеріал, щоб не було дуже багато фотографій та малюнків, бо вони розсіюють увагу дітей».

Про доцільність введення в школах плати за підручники можна сперечатися довго. Втім, як на мене, ця новація просто не до часу, адже чи не кожна українська сім’я на своєму гаманці відчула знецінення гривні, ціни майже на все зросли вдвоє при тому, що заробітна плата залишилася незмінною, а тут батьків ставлять перед фактом — ще й за підручники платити...

газета Галичина