БПП та "Самопоміч" навмисне відтягують першу сесію Івано-Франківської облради?


Новообрані депутати від ББП навмисне відтягують проведення першої сесії Івано-Франківської обласної ради, не подаючи в ОВК заяв на реєстрацію.

Таку заяву зробив новообраний депутат обласної ради, свободівець Олександр Сич на своїй сторінці у Facebook.

"Торжество прикарпатської демократії відкладається. На вчорашньому засіданні Тимчасової групи з підготовки першої сесії новообраної обласної ради голова ОВК поінформував, що, незважаючи на близьке завершення відведеного Законом 20-денного терміну, документи на реєтрацію подали лишень 50 із 84-ох новообраних депутатів. А без наявності двох третин депутатського корпусу неможливо провести першу сесію", - написав свободівець

За словами Олександра Сича, зокрема у повному складі не реєструються депутати, обрані за списком БПП "Солідарність".

"Його представники заявляють, що мають повне демократичне право витримати цей термін до останнього дня, а після цього у всіх них можуть появитися "вагомі причини", які можуть забрати ще п'ять днів. Доводилося навіть чути, що всі вони можуть відмовитися від мандатів, аби спровокувати нові вибори. Причина? Відсутність такої довіри виборців, яка б дозволила монопольно й спільно із президентською виконавчою вертикаллю вести Прикарпатський край у "світле майбутнє". А може у "світле" (для декого) минуле?..", - риторично поцікавився Сич.

Треба зауважити, станом на вечір 26 листопада обласна виборча комісія й справді поки що не зареєструвала жодного новообораного депутата від БПП.  Про це кореспонденту Бліц-Інфо повідомив голова ОВК Віталій Юрчишин. Також не подавали документи на реєстрацію і депутати від "Самопомочі".

"Наразі надійшло 49 заяв на реєстрацію та три - про відмову від мандата. Останні написали Крутий від БПП, Шкіндюк від "Батькіщини" та Марцінків від "Свободи". Замість них, згідно рейтингово списку, мають шанс стати депутатами Мазур (БПП), Яремин ("Батьківщина") та Загурський ("Свобода")", - пояснює Юрчишин.

Окрім обранців від "Солідарності" та "Самопомочі" ще не подали заяви на реєстрацію Василь Скрипничук і Василь Попович зі "Свободи" та Андрій Романюк від "УКРОПУ".

Варто зазначити, згідно закодавства, депутат має достатньо часу, щоб зібрати документи та подати їх на реєстрацію в ОВК. Як вказано у Постанові ЦВК, на це визначено 20 днів з дня опублікування результатів виборів. У нашому випадку мова йде про 10 листопада. Тож цей термін збігає 30 листопада. Якщо зауважити, що на календарі вже 27, то й справді виникає думка, що депутати від "БПП" та "Самопомочі" не надто поспішають братись до роботи.

Ще п'ять днів для зібрання всіх необхідних документів та написання заяви на реєстрацію депутату можуть надати у разі його зверненням при наявності поважних причин.  Якщо ж поважних причин немає і депутат не написав заяви про відмову від мандату, то ОВК у п’ятиденний строк приймає рішення про визнання особи такою, що відмовилась від депутатського мандата, та визнає обраним депутатом наступного за черговістю кандидата в депутати. А перше засідання Івано-Франківської обласної ради, до речі, призначили на 4 грудня. Та наразі це стає неможливим, адже без наявності двох третин депутатського корпусу неможливо провести першу сесію.

Доволі складно повірити, що всі 23 кандидати від БПП та 8 від "Самопомочі" вирішили знехтувати результатами виборів та не приймати присягу обласного обранця. Тож виникає думка, що й справді кулуарні домовленості щодо керівних посад в облраді зайшли в глухий кут, або ж не влаштовують провладну партію.
 
Як повідомлялось раніше, переговори щодо більшості в облраді тривають  і участь у них беруть всі політичні сили. Та найбільш вірогідним вважається об’єднання «Батьківщини», «Свободи», «Укропу» та «Волі». Разом вони матимуть 53 депутати і цього цілком достатньо для голосування більшості. Посаду голови у такому випадку займе або лідер списку "Батьківщини", або - "Свободи". У такому випадку БПП буде в опозиції. Найймовірніше, з ними буде й «Самопоміч», адже останні не готові обирати окремий від БПП шлях. Очевидно, такий політичний розклад двом останнім партіям не до смаку, тож вони вирішили натиснути на "колег по цеху", демостративно не подаючи заяви на реєстрацію. Треба зазначити, закон не зобов'язує депутатів обласної ради об'єднуватись в коаліцію. І зазвичай, голосування відбувається на ситуативному рівні. Щодо посади голови облради, то тут теж немає законодавчих вимог, які б вказували, що ним має стати представник від найбільшої фракції. Ним може стати будь-який депутат з будь-якої фракції при відповідній підтримці у раді. 
 
До слова, передбачити як розвиватимуться події надалі, доволі складно. Адже раніше випадків, коли кандидати від тих чи інших партій відмовлялись реєструватись депутатими, не траплялось. Водночас, в той час як країна пережила стільки випробувань, такі примітивні методи як шантаж політикам нової генерації аж ніяк не личать. Тим більше, новообрана рада має прийняти ряд важливих питань, і таке відтягування першої сесії окремими політичними силами через власні амбіційні плани є неприпустимими.