Діти не винні. Цьогоріч на Прикарпатті двоє жінок залишили немовлят у пологовому


Минулого тижня в Івано-Франківську у «вікні життя» залишили новонароджену дитину. Кажуть, вперше за сім років немовля підкинули анонімно.

Але є чимало випадків, коли матері відмовляються від своїх дітей ще в пологовому, пише «Репортер».

Ім’я ще не обрали

Хлопчика вагою 2,4 кг знайшла медсестра Івано-Франківської дитячої клінічної лікарні під вечір 2 червня. Марія Федорів каже, коли спрацювала сигналізація, вона не повірила, що хтось залишив дитину. Адже це перший випадок з 2013 року, відколи в місті облаш­тували «вікно життя».

«Коли я відкрила вікно, то одразу побачила образок святої Філомени, – розповідає пані Марія. – Збоку стояв пакет із дитячою сумішшю й підгузками, а далі – ковдрочка з дитиною».

За словами завідувачки приймального відділення лікарні Любові Кульчицької, хлопчик був добре вдягнений і не плакав. Було видно, що після пологів за ним добре доглядали.

«Дитину одразу ж оглянули черговий лікар і реаніматолог, – каже Любов Кульчицька. – У хлопчика була пупкова клема, яка відпадає десь після п’ятого дня після народження. Частота дихання, температура, серцебиття – усе відповідало нормі».

Про знахідку медики одразу повідомили ювенальну превенцію та службу у справах дітей. Малюка забрали у спеціалізоване відділення для новонарод­жених обласної дитячої лікарні – для детального для обстеження.

За законом хлопчику протягом двох тижнів мають видати свідоцтво про народження. Але з іменем ще не визначились. Далі малюк отримає статус дитини, позбавленої батьківського піклування, а вже тоді йому шукатимуть нову сім’ю.

«Зараз у нас є п’ять пар, які мають бажання усиновити дитину до п’яти років, – розповідає начальниця служби у справах дітей Івано-Франківської міської ради Ірина Рохман. – Дотримуючись черги з цими сім’ями буде проводитись співбесіда. Якщо ж мама хлопчика передумає та з’явиться впродовж двох тижнів, то зможе зареєструвати дитину на себе. Якщо ж вона прийде пізніше, але до того, як хлопчика усиновлять, то материнство їй доведеться доводити через суд».

За словами начальниці ювенальної превенції Прикарпаття Алли Бойчук, притягнути матір хлопчика до відповідальності поліція не має права. Адже вона залишила дитину не на вулиці, а у спецзакладі. Втім, жінку шукають, аби з’ясувати, чому вона вирішила відмовитись від немовляти.

Переконати важко

Минулого року своїх дітей у пологових будинках на Прикарпатті залишило двоє жінок. Ще двоє відмовились від немовлят цьогоріч. Зазвичай жінка приходить, інколи без документів, до пологового будинку, народжує, а потім заявляє, що відмовляється від дитини. Такі «відмовниці» дітей навіть на руки брати не хочуть.

Головні причини відмови – відсутність грошей і житла, самотність. Часто ще під час вагітності від жінки відвертаються рідні – батьки, бабусі, сестри.

«У кожної свої аргументи, – говорить психолог обласного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Надія Герасимів. – Для когось це відсутність умов для виховання дитини, складне матеріальне становище. Комусь просто соромно бути матір’ю-одиначкою, а сім’ї – соромно мати доньку, яка народила поза шлюбом. Трапляються випадки, коли в сім’ї вже є діти, і ще одна дитина – просто зайвий клопіт».

Як правило, жінки, які покидають дітей, не стоять на обліку. Найчастіше вони приїжджають в обласний центр, народжують і заявляють, що хочуть відмовитись. Кілька днів, доки породілля перебуває у пологовому, з нею спілкується соціальний працівник. Та, на жаль, переконати жінку, яка вирішила залишити немовля, майже нереально.

З іншого боку, самотній матері у нас йти фактично нікуди. Наразі в області є лише один такий заклад – Центр соціально-психологічної допомоги у Верховині. Там жінка, яка опинилася у складних життєвих обставинах, може пожити за рахунок держави – але не більше трьох місяців.

Невиправдана жорстокість

Як би там не було, але залишити дитину у «вікні життя» чи в пологовому будинку – не найгірша ідея, бо ж тоді в малюка з’являється шанс на нову сім’ю, де про нього будуть піклуватися. Значно гірше, коли батьки забирають дитину додому, а потім вирішують її позбутися. На жаль, такі випадки трапляються на Прикарпатті буквально щороку.

Наприклад, мешканку села Кобак Косівського району засудили до 11 років в’язниці за вбивство свого двомісячного сина. Жінка спочатку задушила дитину, потім намагалася спалити тіло, а рештки заховала у лісі.

Це сталося ще у 2017 році. Тоді матір зізналася поліцейським, що вбила немовля, бо хлопчик начебто хворів і не давав їй спати. Однак у суді від своїх слів вона відмовилась та намагалася перекласти відповідальність на батька дитини. Казала, що чоловік її побив і викрав дитину. Але суд не повірив, тим паче всі докази та покази свідків були проти неї.

У 2018 році жителька села Узина Тисменицького району вбила свою новонароджену дитину відразу після пологів. Народжувала сама, на власному подвір’ї, без допомоги медиків. Потім цілком здорового хлопчика кілька разів вдарила ножем у шию.

У суді жінка казала, що не пам’ятає, як усе трапилося. Мовляв, отямилась, коли її знайшов чоловік. Саме він відвів її у будинок і дав телефон, аби та сама викликала поліцію і в усьому зізналася. Вона так і зробила, навіть показала поліції, де заховала ніж. Її посадили до в’язниці на півтора року. Пом’якшити вирок допоміг висновок психолога, який вказав, що жінка нібито була «в стані емоційного напруження».

Ще один летальний випадок трапився у 2019 році в селі Ясені Рожнятівського району. За висновками медиків, п’ятимісячна дівчинка загинула від отриманих травм головного мозку. Її мама розповідала медикам про нещасний випадок – мовляв, донька впала з ліжка. Втім поліція з’ясувала, що немовля побив 26-річний співмешканець жінки. Чоловіка розлютив плач дитини, тож він кілька разів вдарив дівчинку по голові…

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!