Із Прикарпаття стартував національний автомайдан під гаслом: «допоможи громадам повернути собі свою державу!»


У неділю із сіл Сівки Войнилівської Калуського району та Делієва — Галицького розпочався всеукраїнський автомайдан, зініційований Асамблеєю громадських організацій малого і середнього бізнесу України, зокрема громадськими організаціями «Вільний простір», «Правовий простір», «Демальянс», «Самоврядна громада» та ін. Громадська акція, яка об’єднала активістів з Врадіївки на Миколаївщині, Сіверськодонецька на Луганщині, Волинської, Запорізької, Хмельницької, Львівської областей та міста Києва, не

Конституція — головний орієнтир


Громадські лідери й активісти автомайдану, зокрема ігор Гурняк із Львівщини та Римма Білоцерківська з Луганщини, інна Плотнікова з Києва, щонайперше зазначили в ексклюзивних коментарях кореспонденту часопису «Галичина», що за організованою всеукраїнською акцією нема жодного політичного капіталу, лише — Конституція України.


Ігор ГУРНЯК, голова Асамблеї громадських організацій малого і середнього бізнесу України:


— Свою акцію ми розпочали в селах Калуського і Галицького районів івано-Франківщини, щоб 21 вересня завершити у місті Луганську. Здебільшого маршрут пролягає тими містами, селищами чи селами, де вже створено територіальні громади чи де громади на порозі їх створення. Можемо поділитися  здобутим досвідом створених територіальних громад в Україні в різних сферах життя — в земельних питаннях, питаннях водних ресурсів, лісових, земельних, захисту екології, формування бюджету територіальних громад, реєстрації територіальної громади як юридичної особи публічного права тощо. Наша акція не має якоїсь особливої назви, але має промовисте гасло: «Допоможи громадам повернути собі свою державу!» Річ у тім, що Конституцією України, чинним вітчизняним законодавством та Європейською хартією місцевого самоврядування громадам визначено дуже широкі повноваження. Але вони їх не знають, ними не користуються і не вміють користуватися. Тож спираючись на досвід інших територіальних громад і власний, хочемо порадити чи підштовхнути людей не чекати манни небесної, а брати справу в свої руки і вирішувати наболілі проблеми у громадах.


А почали цього року з Івано-Франківщини через складну, я б навіть сказав — гостру ситуацію в області: екологія Прикарпаття сьогодні є однією з найбільш наболілих проблем в Україні. А ще маємо добрий і наочний приклад, коли громада села Сівки Войнилівської на Калущині змогла захистити свої землі. Думаю, що цим досвідом скористаються й села не лише Калуського, а й інших районів — зокрема, Галицького. До речі, цей приклад може бути цікавим не лише для Івано-Франківщини, а й для Дніпропетровщини, Луганщини та інших регіонів України, де з думкою територіальних громад і майбутнім землі, на якій вони живуть, фактично перестали рахуватися, а рішення Кабміну вирішує долю тих чи інших теренів. Тож залишається єдиний механізм — створення територіальних громад як юридичних осіб публічного права, який, до речі, нам гарантований Конституцією України. Сьогоднішній автомайдан я б назвав автомайданом відродження громад.

Від громади до громади


Основні тези, озвучені лідерами автомайдану в Сівці Войнилівській і Делієві були такі: по-перше, всі радикальні вуличні акції протесту в сільських громадах — це «страшилки», марна трата часу і сил, хибна дорога у відстоюванні своїх прав, а ефективніший шлях — створення територіальних громад як юридичних осіб публічного права; по-друге, за чинною Конституцією України, лише територіальні громади як юридичні особи публічного права є власниками землі, і ніхто, крім них, не  має права розпоряджатися землею і в межах, і за межами населеного пункту; і по-третє, чинні органи влади не зацікавлені у створенні територіальних громад як юридичних осіб публічного права і чинитимуть спротив будь-якій ініціативі у цьому напрямі.

Навіть попри недільне Богослужіння  та урочистості з нагоди дня району в селі Негівцях жителі Сівки Войнилівської знайшли можливість для спілкування з активістами автомайдану в сільському клубі. До речі, на зустріч приїхали і представники інших сільських громад Калущини. Серед найголовніших проблем, якими, на думку голови територіальної громади Марії Антонів, переймаються нині жителі Сівки Войнилівської, — це боязнь, що розмежування державних і комунальних земель може позбавити громаду сільського громадського пасовища. Тож територіальна громада з-поміж інших щонайперше вдасться до  розв’язання у законодавчому полі саме цієї наболілої проблеми.

А далі представники автомайдану мали можливість не зі слів, а на собі відчути всю «привабливість» калуських і галицьких доріг аж до села Делієва, де новостворена територіальна громада зібралася на сільський схід з приводу зведення свинокомплексу ТзОВ «Даноша». Річ у тім, що людей збурила інформація, що згідно з угодою про оренду 2008 року 10 га землі значилися за межами села, а з 2011 року невідомо яким чином опинилися в межах села. Тож територіальна громада (заснована в липні цього року) вирішила через порушення під час підписання угоди оренди між сільською радою й агрофірмою відновити стан відносин на час підписання угоди про оренду і, спираючись на Конституцію України, заборонити сільській раді, яка не має документів про власність, провадити будь-які дії з землею без рішення територіальної громади. 

Стало також відомо, що через село Деліїв час від часу курсують вантажівки з чорноземом. Щоб з’ясувати, хто і кому розпродує галицькі перелоги, територіальна громада надалі, як зазначили громадський лідер громади Марія Підгаєцька та голова територіальної громади Петро Дутчак, звернеться до відповідних органів із заявою про злочин. Учасники сільського сходу територіальної громади мали змогу не лише почути чимало інформації, яка їх однозначно не залишила байдужими, але наразі ще потребує перевірки, а й отримати фахову відповідь на свої наболілі питання від учасників автомайдану.

Марія ПіДГАЄЦЬКА, громадський лідер територіальної громади села Делієва: 
— Такий автомайдан надихає нас і нагадує, що ми, народ, є владою. Це передбачає Конституція України, цьому нас навчають і в цьому переконують громадські активісти акції. А ми інформуємо членів територіальної громади. Ми ж у селі не маємо юристів, не знаємо законів, тобто відсутній правовий захист для людей. А не знаючи законів, можна наробити багато помилок. Наголошу, що ні за громадськими лідерами автомайдану, ні за нами не стоять жодні політичні сили і не фінансують нас, як це люблять закидати незацікавлені в створенні територіальних громад чиновники-посадовці. За нами стоїть єдина «політична партія» — Конституція України.

Спілкування з громадськими активістами автомайдану, на думку голови територіальної громади села Делієва Петра Дутчака, дає можливість навчатися, дізнаватися про свої права й обов’язки: «Ми твердо усвідомлюємо, що земля, ліси, надра, водні ресурси, які на території громади, є власністю громади. Тож вважаємо незаконним будівництво свиноферми, хочемо заборонити вивезення землі з нашої території і  розв’язати проблему з власністю майна, яке свого часу якимсь чином перейшло у власність Галицького РСТ і т. д. Бо ні селяни, ні більшість депутатів сільради не знають, що є власністю територіальної громади села Делієва. Ось чому підтримка і консультації громадських лідерів автомайдану нам дуже важливі».


Того ж дня учасники автомайдану вирушили на Львівщину.

Ігор ЛАЗОРИШИН, "Галичина"