Любця Чернікова: Українське стало модним


Любця Чернікова – молода дизайнерка, що відома не лише в Івано-Франківську, а й за межами України. Працює в етностилі, та в роботі вдало поєднує минуле та сучасне.

У квітні у Бастіоні пройшов показ нової колекції «Висновок» осінь-зима 2015—2016, що складається з  16-ти моделей верхнього одягу. Пальта пошиті з вовняної тканини темно-сірого кольору, декоровані різноманітними етнічними візерунками та натуральним каракулевим хутром. Також було продемонстровано 5 моделей жіночих костюмів світло-молочного кольору з автентичною вишивкою та мереживом. 

– Любцю, що надихнуло вас на створення нової колекції?
– Мене часто питають, що надихає. Кажу одне й те саме – матеріал, тому на створення колекції надихнула нова тканина. Коли я бачу майбутній матеріал для роботи, то торкаюся його, нюхаю. Тоді я одразу можу уявити, що пошию. Також черпаю натхнення у нових орнаментах, що зазвичай знаходжу на старовинних українських сорочках, в музеях, деколи на сайтах.

– Чи вийшла колекція такою, як ви її уявляли?
– Так, колекцією задоволена. Ми готували колекцію верхнього одягу з 20 моделей на тиждень моди у Львові, але участь у  показі виявилася для нас фінансово складною, тому і вирішили презентувати зимово-осінню колекцію в Івано-Франківську, в Бастіоні. А  літньо-весняний одяг продемонстрували в рамках «Франківського подіуму» 17 травня.

– В колекції дотримано суто українських мотивів?
– Ми стараємося міксувати, тому колекція за фасоном навіть близько не є українська. Це кежуальний одяг  для повсякденного життя. Верхній одяг приталений, розширений донизу. Силуети за кроєм наближаються до класичного стилю. Однак у кожному виробі є елемент етніки, що і додає особливості.
 

– Кожна ваша колекція не схожа на попередню. Чим особливий «Висновок»?
– Я вирішила проекспериментувати і презентувати чоловічу лінію, що складається з чотирьох моделей. Судячи з оплесків, глядачам експеримент сподобався. Одяг виглядає водночас елегантно і просто.

– Ціни зараз стрімко ростуть, думаю,  «Чернікова» не виняток. Яка цінова політика нової колекції?
– Я не можу точно сказати, адже економічною частиною я не займаюся. Приблизно пальта коштуватимуть  від трьох до п`яти тисяч гривень. На сьогодні вартість тканини зросла майже вдвічі, тому щоб так різко не змінювати ціни і не налякати клієнтів, ми залишили вартість роботи тією ж.

– Чи не боїтеся зменшення кількості замовлень у зв'язку з новими цінами та з кризою загалом?
– В нас завжди було достатньо замовлень. Дуже багато з інших міст, наприклад, із Києва,  Львова. Були замовлення з Чехії, Нідерландів, Австралії, Америки. Бувало, що ми не встигали пошити для нашої крамниці «Культ» в Бастіоні. Проте сподіваємося, що замовлень не зменшиться, а навпаки, стане більше, адже саме для цього і працюємо.

– Ви збираєтеся носити одяг з нової колекції?
– Звичайно, у мене вже декілька пальт. Взагалі в нас вся робоча команда носить одяг власного виробництва. Як не крути, українське стало модним, це тенденція. Зараз це вияв не тільки патріотизму, а й гарного смаку.

– Чого побажаєте читачам?
– Я побажаю емоційного спокою і миру в країні. Це зараз найважливіше для всіх. І, звичайно, любові, щирості та взаємності.

ЗК