Музей Івано-Франківська зберігає унікальні святі плащаниці


Доторкнутись до святині. Вони бувають різні за стилем, але здебільшого, у всі часи їх писали на полотні, рідше - на дереві.

Мова про плащаниці - останнє зображення Божого сина, його смерть. Унікальні полотна, яким далеко за 100 років, можна побачити в Івано-Франківську у Художньому музеї, пишуть Подробності.

"Це зі Святого Євангеліє, коли Ісус Христос помер, зняли з хреста тіло і був такий звичай, що ховали у сувій полотна", - заявив адміністратор парафії Кафедрального собору Святого Воскресіння Юрій Новицький.

Це - одна з найбільших колекцій плащаниць на Прикарпатті в Архикатедральнму соборі Івано-Франківська, де знаходиться понад 130 творів. Усі вони написані у різні часи та в різних стилях.

"Дуже багато є ікон і плащаниць такого типу - така класична. Це така Австрійська школа", - розповідає Юрій Новицький.

Частину полотн служителі Катедрального собору передали до Художнього музею, де вперше організували виставку давніх плащаниць. Зокрема, датовану 1864 роком. У ті часи іконописці зображували Христа з нетрадиційною тілобудовою.

"Це зроблено навмисне, оскільки кожна ікона, кожна плащаниця, вона має за мету передати красу не тілесну, а небесну. Тільки один день в році ця велика п’ятниця. Ми бачимо справді Ісуса Христа, який помирає, як людина", - пояснив організатор виставки, доктор східних церковних наук Віталій Козінчук.

Та є на виставці й ще більш давні експонати - плащаниця кінця XVIII століття. Її Автори - галицькі народні майстри. Про це свідчать зображення святих у вишиванках та виноградні елементи декору, кажуть експерти.

"Тут домінуючою є тема виноградної лози. Найбільш модний для неї час - XVIII ст. цей виноград - він символізує якраз кров, страждання Божого сина", - розповідає Віталій Козінчук.

Постійні поклоніння та поцілунки вірян вкорочують віку плащаницям. У Кафедральному соборі Івано-Франківська вигадали, як їх зберегти та відновити.

"Щоби повернути плащаницю до первісного стану, для того потрібно дуже багато коштів, часу і висококваліфікованих реставраторів. Ми пішли таким шляхом - стараємось законсервувати", - розповідає Юрій Новицький.

Цей метод дозволяє продовжити життя плащаниці на кількадесят років. Сьогодні у планах церковників показати людям усю колекцію Кафедрального собору. Для цього вже підшуковують приміщення.